zdravé muffiny

Zdravé muffiny na 4 rôzne spôsoby (aj vegánske, bezlepkové a bez cukru)

Zdravé muffiny na raňajky v nedeľu je jedna z našich najsilnejších predstáv dokonalých momentov. Chceš vedieť ako ich pripravujeme? Veľmi jednoducho, veď si len prečítaj nasledovné 4 recepty. Nájdeš tu rôzne zdravé muffiny (banánové muffiny, mrkvové muffiny, bezlepkové muffiny a tvarohové muffiny) s tipmi, ako ich premeniť na vegánske verzie.

Banánové muffiny (aj s vegánskou alternatívou)

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek (v prípade potreby bezlepkové)
  • 1 hrnček gréckeho jogurtu (alebo ovseného jogurtu pre vegánov)
  • 2 zrelé banány
  • 1/4 hrnčeka mlieka (rastlinného pre vegánov)
  • 4-5 lyžíc medu (alebo javorového sirupu pre vegánov)
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 vajcia (voliteľné)
  • kúsky horkej čokolády, orechy, hrozienka (voliteľné)

Postup:

Ovsené vločky pomelieme, banány rozdrvíme. Tieto 2 ingrediencie zmiešame a potom pridáme aj ostatné. Kúsky čokolády, orechy alebo hrozienka pridáme ako posledné.

Cesto rozdelíme do 12 košíčkov na muffiny.

Pečieme 20-25 minút na 200 stupňoch do zlatista.

Mrkvové muffiny (aj s vegánskou alternatívou)

Ingrediencie:

  • 250 g múky (200 g celozrnnej múky, 50 g špaldovej celozrnnej pšenice)
  • 1 veľká štipka soli
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 ČL škorice
  • 1 lyžička muškátového orechu
  • 200 g strúhanej mrkvy
  • 200 ml ovseného mlieka
  • 50 ml oleja (25 ml olivového, 25 ml slnečnicového)
  • 125 g cukru (50 g trstinového, 75 g hnedého)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 celé vajcia alebo 2 lyžice mletých ľanových semiačok so 6 lyžicami horúcej vody

Postup:

Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Vajcia alebo ich „ľanovú náhradu“ zmiešame s cukrom, olejom a mliekom. Primiešame nastrúhanú mrkvu. Múku zmiešame so soľou, práškom do pečiva, sódou bikarbónou, škoricou, muškátovým orieškom, vanilkovým cukrom. Následne obidve hmoty spojíme. Cesto rozdelíme do košíčkov na muffiny a pečieme na 190 stupňoch asi 30-35 minút.

Ochutnaj aj náš zdravý mrkvový koláč


Višňové bezlepkové muffiny (muffiny bez múky)

Ingrediencie:

  • 5 dkg rastlinného alebo obyčajného masla
  • 3 lyžičky sladidla
  • 15 dkg mletých mandlí
  • 3 vajcia
  • 0,5 balenia prášku do pečiva
  • 15 dkg višní (bez kôstok)

Postup:

Maslo vymiešame so žĺtkami, sladidlom, mletými mandľami. Potom opatrne pridáme sneh vyšľahaný z bielkov (tuhá pena).

Do košíčkov na muffiny pridáme lyžicu cesta, zvrchu posypeme višňami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 20 minút.

Tvarohové muffiny (muffiny bez múky)

Ingrediencie:

  • 20 dkg ovsených vločiek
  • 25 dkg tvarohu
  • 3-4 lyžice medu alebo iného sladidla
  • 4 vajcia
  • 5 lyžíc oleja alebo rozpusteného kokosového masla
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 veľká hrsť sušených brusníc

Postup:

Ovsené vločky rozmixujeme na múku, potom pridáme vajcia, prášok do pečiva, olej, sladidlo, vanilkový extrakt a tvaroh a vymiešame dohladka, do krémovej konzistencie. Pridáme čučoriedky a cesto necháme odstáť na 10 minút, aby ovsené vločky trochu napučali.

Cesto pridáme do muffinových košíčkov (nie po okraj, iba do 3/4) a pečieme na 180 stupňoch 20 – 25 minút.

Zdroj fotiek: Unsplash

#instagym
Oheň Idem do toho