Recept na zeleninové ratatouille ako z filmu

Nám osobne ratatouille evokuje potkana s kulinárskym nadaním a bielou čapicou zo známeho francúzskeho animovaného filmu. Preto sme ho vždy chceli vyskúšať a tento recept sa nám naozaj pozdával. Dá sa s ním krásne vyhrať a je omnoho jednoduchšie, ako si si zrejme predstavoval(a)!

Ingrediencie:

Zelenina:

  • 1 veľký baklažán
  • 1 veľká cuketa
  • 1 veľká žltá tekvica
  • 1 veľký zemiak
  • 1 veľký batat

Paradajková omáčka:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • polovica bielej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/4 pohára červeného vína
  • 700 ml paradajok z konzervy
  • 450 ml paradajkového pretlaku
  • polovica polievkovej lyžice javorového sirupu
  • 1/8 čaj. lyžičky kajenského korenia

Béchamelová omáčka:

  • 3 polievkové lyžice slaného masla
  • 1/4 hrnčeka univerzálnej múky (alebo akú máte po ruke)
  • polovica hrnčeka mlieka
  • 1/4 čaj. lyžičky soli
  • 1/4 čaj. lyžičky mletého korenia

Na posypanie 1/4 hrnčeka kozieho syra a 1/4 hrnčeka čerstvej bazalky.

Postup:

  1. Priprav si zeleninu pomocou strúhadla. Opatrne postrúhaj baklažán, cuketu, tekvicu a zemiaky na asi 1,5 cm hrubé plátky. Všetky by mali mať rovnakú veľkosť. Odlož si ich nabok.
  2. Priprav si paradajkovú omáčku, na panvici ohrej olej, pridaj cibuľu nakrájanú na malé kúsky a opraž ju. Pridaj cesnak a opäť opraž.
  3. Potri hrniec vínom, daj doň cesnak a cibuľu z panvice a pridaj všetky ostatné suroviny na paradajkovú omáčku do hrnca.
  4. Nechaj omáčku prevrieť, odkry hrniec, stíš sporák a nechaj ju jemne povariť asi 15 minút. Potom odlož zo sporáka.
  5. Priprav si bešamelovú omáčku. Predhrej panvicu, pridaj maslo, keď je roztopené, pridaj múku a zamiešaj. Zníž teplotu, pridaj pomaly mlieko a opäť premiešaj, pokiaľ zmes nestuhne. Odstráň zo sporáka, pridaj soľ, korenie, pomiešaj a nechaj naboku.
  6. Predhrej rúru na 190 stupňov.
  7. Potri zapekaciu misu olejom, pridaj 1,5 hrnčeka paradajkovej omáčky na spodok a rozotri ju po celom povrchu. Pridaj 1/4 hrnčeka bešamelovej omáčky a urob to isté.
  8. Poukladaj zeleninu na omáčku. Jednotlivé kúsky zeleniny by mali smerovať hranami dole a hore, striedaj ich podľa farieb.
  9. Nalej zvyšné omáčky rovnomerne navrch.
  10. Vlož do rúry a nechaj piecť asi 60-75 minút.
  11. Vyber ratatouille z rúry a ozdob syrom a bazalkou.

DOBRÚ CHUŤ!

Vyskúšaj tiež toto perfektné rizoto z quinoa s čiernou fazuľkou.

Zdroj fotiek: Shutterstock