spenatovy quiche

Recept: Špenátovo-hríbový quiche

Quiche sa stal trendom všetkých kuchýň už pred pár rokmi. Skvelé na ňom je, že ho dokážeme pripraviť na desiatky spôsobov, podľa toho, čo nám chutí. Tentokrát pre teba máme vegetariánsky quiche s lahodným špenátom a hríbikmi, vhodný ako pochúťka na brunch, obed či večeru. Poďme na to.

Vlastne, ešte na začiatok pre teba máme pár rýchlých faktov o špenáte:

  • špenát môže pomôcť k udržaniu dobrého zraku – napríklad pri prevencii makulárnej degenerácie
  • špenát je bohatý na železo – napomáha udržať energiu a zlepšuje kvalitu krvi
  • jeho obsah podporuje zníženie krvného tlaku, čo zabraňuje ochoreniam srdca
  • je výborným zdrojom vitamínu K, magnézia, kalcia a fosforu, ktoré dodávajú silu našim kostiam

Ingrediencie na špenátovo-hríbový quiche:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 225 gramov čerstvých šampiňónov
  • 1,5 hrnčeka nadrobno nakrájanej šalotky
  • 1 polievková lyžica najemno nakrájaného cesnaku
  • 140 gramov čerstvého baby špenátu
  • 6 veľkých vajíčok
  • 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1/4 hrnčeka smotany na varenie
  • 1 polievková lyžica dijónskej horčice
  • 1 polievková lyžica tymiánu
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1,5 hrnčeka nastrúhaného tvrdého syru – typ podľa chuti

Postup receptu:

  1. Predhrej rúru na 190 stupňov. Zapekaciu misku potri olejom.
  2. Do veľkej panvice nalej olej a rovnomerne ho rozotri. Pridaj hríby, povar asi 8 minút.
  3. Pridaj cibuľu a cesnak, povar asi 5 minút.
  4. Pridaj špenát, povar asi 1-2 minúty.
  5. Vyšľahaj vajíčka, mlieko, smotanu, horčicu, tymián, soľ a korenie v miske. Pridaj hríbovú zmes a syr. Vlej do zapekacej misky a var do zlatista, asi 30 minút.

DOBRÚ CHUŤ!

Ak rád(a) varíš so špenátom, vyskúšaj aj tento peckový recept na lososa so smotanou a špenátom.