Ľahká večera nie je len zeleninový šalát. 3 recepty (aj na jarný detox)

Hovorí sa, že jedna z najťažších výziev dospelosti je to, že sa každý deň musíš rozhodnúť, čo budeš jesť. Výdatné raňajky, poriadny obed, ľahká večera, nehovoriac o desiate a olovrante… My by sme toto tvrdenie mierne opravili: skutočne ťažká úloha je skôr zabezpečiť si toto jedlo. V dnešnej dobe naozaj nie je nutné mať prvotriedne kuchárske schopnosti a zručnosti k tomu, aby sme po svete nebehali s večne hladným žalúdkom. Len ťažko sa nájde reštaurácia alebo bistro, ktoré by neponúkalo aj rozvoz svojho sortimentu, lacnejšie verzie hotových jedál zas nájdeme na policiach každého supermarketu. Ľahká večera sa teda na tvoj stôl môže dostať za zlomok minúty. Ak sa však chceš zbaviť pár kíl, najefektívnejšie bude pre teba to, ak si jedlo budeš robiť doma. Len takto môžeš mať pod kontrolou všetky ingrediencie, približný počet kalórií, no aj veľkosť porcie, ktorú naozaj potrebuješ.

Prinášame ti preto 3 jednoduché recepty na ľahké večere. Ktorý z nich si pripravíš dnes?

Ľahká večera č. 1: Cviklový šalát so šošovicou a granátovým jablkom

Ingrediencie:

  • 1 ČL soli
  • 2 bobkové listy
  • 20 dkg šošovice
  • 1 dl olivového oleja
  • 2-3 čajové lyžičky balzamikového octu
  • 1,5 cm nastrúhaného zázvoru
  • 2 listy jarnej cibule
  • nastrúhaná kôra 1 pomaranča
  • šťava 1 pomaranča
  • 4 cvikly
  • 2 granátové jablká

Postup:

Šošovice namoč do studenej vody už predchádzajúci večer a nechaj ich vo vode celú noc.

Umy cviklu. Po jednom ich zabaľ do alobalu a dochuť ich olivovým olejom a soľou. Upeč ich v rúre na 200 stupňoch, to, či už sú hotové, zistíš jednou vidličkou – kým jej zubom odolávajú, ešte ich nechaj v rúre. Šošovicu uvar s bobkovým listom a 1 čl soli na chrumkavú. Potom, ako ju precedíš, opláchni ju studenou vodou a vysuš ju rozloženú na kuchynskej utierke. Cviklu vyber z alobalu, ošúp a nakrájaj na malé kúsky, ku ktorým už môžeš pridať šošovicu. Do tohto šalátového základu pridaj nastrúhaný zázvor, pomarančovú kôru, nakrájanú cibuľku a vykôstkované, nakrájané jablko. Z pomarančovej šťavy, oleja a balzamikového octu pomocou ponorného mixéru vymiešaj zálievku.

Táto ľahká večera bude farebným zážitkom nielen pre oči, ale aj chuťové bunky.

Ľahká večera č. 2: Nízkokalorický wrap

Ingrediencie:

  • 2 veľké šalátové listy
  • 50 g kvalitnej šunky
  • 30 g nakrájaného syra
  • 1/4 avokáda
  • 1/2 paradajky
  • štipka mletého korenia

Postup:

Šalátové listy opláchni a nechaj ich vysušiť. Avokádo očisti a rozpuč vidličkou. Do pyré pridaj štipku mletého čierneho korenia a natri ho na jeden zo šalátových listov. Spoj ho s druhým listom tak, aby sa spájali cez avokádovú vrstvu. Na šalátové listy polož plátky šunky a syra a na vrch poukladaj na tenké plátky nakrájané paradajky. Plnené listy šalátu opatrne zroluj čo najtesnejšie. Rolku môžeš rozkrojiť na 2 polovice. Ak by sa otvárala, jedno špáradlo ti určite pomôže.

Keď sa raz na tvoj tanier dostane táto ľahká večera, stane sa tvojou najobľúbenejšou záchranou rušných dní.

Ľahká večera č. 3: Mrkvovo-petržlenové „špagety“ s bazalkovým pestom

Ingrediencie na špagety:

  • 500 g mrkvy
  • 250 g petržlenového koreňa
  • 100 g syra (podľa chuti)

Ingrediencie na pesto:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ šálka vlašských orechov
  • 2 šálky čerstvej bazalky
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • soľ a korenie (podľa chuti)

Postup:

Cviklu a petržlen ošúp a nastrúhaj na „špagety“. V mixéri zmiešaj všetky ostatné ingrediencie okrem korenia a soli. Mixuj dovtedy, kým zmes nebude úplne bez hrudiek. Potom ju dochuť soľou a korením. Takto získané pesto pomiešaj so „špagetami“ a posyp strúhaným syrom.

Ak sa ti zvýši nejaké pesto, odlož do chladničky v uzatvárateľnej nádobe.

Kto by povedal, že špagety raz zaradíš na zoznam s názvom ĽAHKÁ VEČERA. Tento tvoj sen sa ti práve splnil.

Pokiaľ tento článok sa ti páčil, prečítaj si aj to, z ktorých jedál sa priberá.

Zdroj fotiek: Unsplash, Shutterstock