bataty

Batáty sú zdravým pokladom v kuchyni: Recept na hranolky

Batáty sú hitom v kuchyni, z ktorého sa dajú pripraviť desiatky slaných aj sladkých jedál. Sú koreňovou zeleninou pochádzajúcou z Južnej Ameriky. Batáty svojim tvarom nápadne pripomínajú obyčajné zemiaky, rozdiel však cítiť už pri ich krájaní, ktoré si overí našu silu (vidíš, silné ruky využiješ aj v domácnosti, poď do toho!). Od klasických zemiakov sa odlišujú tiež výživovými hodnotami. Poznáme ich zapekané, v koláčoch aj ako prílohu k rôznym pokrmom. V tomto článku sme si pre teba pripravili recept na jednoduché, no chutné a najmä zdravé hranolky, ktoré si pripravíš za pár minút v rúre.

Aké benefity prinášajú batáty pre naše telo?

Batáty alebo sladké zemiaky sú nutrične veľmi bohaté. Obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny. Okrem toho je v nich tiež značný podiel antioxidantov. Vďaka týmto látkam majú sladké zemiaky pozitívny účinok napríklad aj na naše trávenie a pôsobia dokonca ako prevencia proti niektorým typom rakoviny. Spájajú sa tiež s mentálnym zdravím a lepšou imunitou vďaka vitamínu A.

Recept na batátové hranolky

Prísady:

  • 2 veľké batáty
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1/4 čaj. lyžičky sladkej papriky, soli a iných korenín podľa chuti
  • štipka cesnakovej soli a čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru

Prečítaj si tiež: ZEMIAKOVÁ DIÉTA. BEZKONKURENČNÁ METÓDA NA CHUDNUTIE ALEBO STRATA ČASU?

Postup:

  • Nakrájaj umyté a neošúpané batáty na požadovanú veľkosť hranolčekov. Čím väčšie ich nakrájaš, tým dlhšie by si ich mala piecť.
  • Vo väčšej miske batáty zamiešaj spolu s olivovým olejom.
  • V druhej miske si zamiešaj všetky koreniny, soľ a cukor.
  • Následne zmes vysyp rovnomerne na pokrájané batáty a zamiešaj tak, aby sa dostala všade.
  • Zemiaky rozmiestni na plech s papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.
  • Peč 10 minút, následne ich poprehadzuj na druhú stranu a peč ďalších 10 minút.

TIP: Tento recept je upravený tak, že batatové hranolky budú mäkkučké. Ak si ich chceš pripraviť chrumkavejšie, nechaj ich piecť v rúre o 5-10 minút dlhšie z oboch strán.

Zdroj: healthline.com, lecremedelacrumb.com