+421 911 491 121
Sliačska 1/D, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyRECEPT: Predvianočá diétna cesnačka

30. novembra 2021

Diétna cesnačka, to je ale krásne slovné spojenie, že? Horúce krémové polievky sú v predvianočnom období veľmi populárne, zahrejú, zasýtia a majú moc navodenia útulnej atmosféry, ktorá patrí k sviatkom. S týmto receptom sa nemusíš báť ani toho, že tvoja večerná polievka bude kalorickejšia ako nejaké ľahké letné gazpačo.

Ingrediencie:

  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1,5 lyžice múky z ovsených vločiek
  • 3 lyžice masla
  • 300 g kyslej smotany (12%)
  • 1 zväzok zelenej petržlenovej vňate
  • 1,8 litra vody zeleninového vývaru
  • soľ
  • mleté ​​biele korenie
  • 3 krajce celozrnného chleba
  • nízkotučný syr podľa chuti

Zahoď kilá!

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme múku. Premiešame a ak trošku zhustne, pridáme aj prelisovaný cesnak.
  2. Maslo s múkou a cesnakom zalejeme zeleninovým vývarom. Vyšľaháme metličkou.
  3. Dochutíme soľou a korením.
  4. Raz privedieme do varu, potom pridáme kyslú smotanu, ale pozor, postupujeme nasledovne: naberieme jednu naberačku horúcej polievky do misky, pridáme kyslú smotanu, premiešame metličkou a všetko pomaly vlejeme späť do polievky.
  5. Diétna cesnačka je hotová vtedy, keď sa privedie do varu aj druhýkrát.
  6. Pre krémovejšiu textúru polievku rozmixujeme tyčovým mixérom.
  7. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
  8. Pri podávaní posypeme strúhaným syrom a chlebovými krutónmi.
dietna cesnacka

Je všeobecne známe, že nízkokalorické jedlo nemusí byť zároveň aj zdravé. Diétna cesnačka do tejto kategórie, na veľké potešenie každého fanúšika výrazných krémových polievok, nepatrí.

Zdroj fotiek: Unsplash