Lievance sú v podstate americké palacinky. Dosť sa však líšia od tých našich, sú menšie, ľahšie, mäkšie, a pre tých, ktorí vyrastali na amerických filmoch pre teenagerov, spolu s čokoládovými cereáliami patria do kategórie „špeciálne raňajky“. Dobrou správou je, že okrem klasickej verzie existujú aj rôzne fit varianty, a my ti teraz prinášame naše 3 najobľúbenejšie zdravé lievance.

Diétne lievance (bezlepkové, bezlaktózové, bez cukru)
Ingrediencie:
- 90 g mandľovej múky
- štipka muškátových orechov
- 1 lyžička škorice
- 0,5 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- 2 bielka
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička kokosového oleja
- jahody a javorový sirup (alebo iná príloha podľa vlastných preferencií)
Postup:
Suché prísady zmiešame v jednej miske. V druhej, samostatnej poriadne premiešame vajcia a bielka. Suchú zmes vmiešame do vajíčkovej zmesi v 2-3 porciách.
Panvicu rozohrejeme s niekoľkými kvapkami kokosového oleja a potom naberačkou pridáme jednotlivé porcie tak, aby sme vytvorili zhruba menšie kruhové placky. Pečieme ich z oboch strán dozlatista na strednom ohni.
Podávame s čerstvými jahodami a javorovým sirupom.

Vegánske zdravé lievance (bezlaktózové, bez cukru)
Ingrediencie:
- 1 stredný banán
- 6 kusov mrazených/čerstvých jahôd
- 1 dl rastlinného mlieka
- 50 g ovsených vločiek
- 50 g celozrnnej múky
- 25 ml agáve alebo javorového sirupu
- olej
Postup:
Jahody, banány, mlieko a ovsené vločky zmiešame. Potom pridáme sirup a múku. (Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od textúry.) Suroviny poriadne premiešame, aby sme dostali hustú masu.
Na rozohriatej panvici na troche olivového oleja opečieme lievance tak, že cesto dávkujeme do oleja v malých kôpkach, ktoré pomocou polievkovej lyžice trošku sploštíme.
Hotové lievance môžeme posypať kakaovým práškom, škoricou alebo niečím iným podľa chuti.

Zdravé raňajky už máš, ale čo na večeru?
Lievance so skorocelom indickým (bezlepkové, bezlaktózové, bez cukru)
Ingredience:
- 2 vajcia
- 4 polievkové lyžice (alebo 28 g) mletých mandlí
- 2 lyžice skorocelu indického (psyllium)
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- olej
- čerstvé ovocie
Postup:
Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame, až vyšľaháme, a potom necháme odstáť, kým táto masa nezhustne. Nezľakni sa, ak bude príliš pevná, stane sa tak kvôli skorocelu.
Na rozohriatej panvici na troche olivového oleja opečieme lievance tak, že cesto dávkujeme do oleja v malých kôpkach, ktoré pomocou polievkovej lyžice trošku sploštíme.
Lievance pečieme dozlatista, ale mali by byť stále mäkké (môžeš to skontrolovať vidličkou). Podávame ich s rozpučeným čerstvým ovocím (napríklad čučoriedkami).

Zdroj fotiek: Unsplash
