Sladký recept bez cukru, lepku a laktózy? Tento vegánsky banánový chlieb sa kamaráti s intoleranciami a je vhodný aj po tréningoch. Môžeš si ho naservírovať na raňajky alebo len tak ku kávičke. Napriek tomu, že neobsahuje žiadne mliečne produkty, je veľmi vláčny. Ak ho chceš ešte o čosi chrumkavejší, môžeš pridať napríklad aj nasekané oriešky podľa chuti.
Ingrediencie na vegánsky banánový chlieb:
Suché ingrediencie
- 1 polievková lyžica ľanových semienok
- 1 a 1/3 hrnčeka mandľovej múky
- 1,5 hrnčeka ovsenej múky
- 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- 0,5 vegánskych (alebo obyčajných) čokoládových čipsov
LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA A CHUDNUTIE. IDEÁLNY JEDÁLNIČEK PRE STRATU VÁHY
Mokré ingrediencie
- 2 polievkové lyžice vody
- 2 stredne veľké rozpučené banány
- 1/4 hrnčeka roztopeného kokosového oleja
- 1/3 hrnčeka mandľového alebo kokosového mlieka
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru
- 1 polievková lyžica pomarančovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
Ďalšie tipy pre alternácie receptu podľa chuti:
- Pridaj čučoriedky alebo jahody
- Pridaj za lyžičku arašidového masla
- Namiesto čokoládových čipsov pridaj kúsky horkej čokolády
- Alebo čokoládu vynechaj úplne
- Kokosový cukor môžeš nahradiť medom alebo javorovým sirupom

Postup receptu na vegánsky banánový chlieb:
- Predhrej rúru na 180 stupňov a vysteľ formu na pečenie banánového chleba papierom na pečenie.
- V malej miske zmiešaj ľanové semienka s vodou a nechaj postáť.
- Vo veľkej mise zmiešaj suché suroviny – okrem čokoládových čipsov.
- V ďalšej miske zmiešaj mokré cestoviny spolu s ľanovou zmesou.
- Nalej mokrú zmes na suchú a pomiešaj. Pridaj čokoládové čipsy a zmes nalej do formy na pečenie.
- Peč cca 50-60 minút alebo pokiaľ špáradlo po zapichnutí do stredu chlebíka ostane bez stopy po ceste.