+421 911 491 121
Pribinova 17954/10, Bratislava 811 09
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyKeď je vonku škaredo: 3 recepty, ktorými doplníš vitamín D a energiu

25. apríla 2022

Benefity vitamínu D sú už známe hádam každému. Medzi najdôležitejšie z nich patrí podpora imunitného systému a regulácia príjmu vápnika a fosforu. To zabezpečuje napríklad zdravé zuby, kosti a odolnosť voči určitým chorobám. Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, dokážeme si ho však doplniť aj z určitých potravín. Okrem zoznamu niektorých z nich, ktoré vieš ľahko zaradiť do stravy, sme pre teba pripravili 3 mäsité aj bezmäsité recepty, ktoré ti pomôžu dostať do tela vitamín D prirodzenou cestou. Napríklad keď práve vonku prší a ty sa nutne potrebuješ nabiť energiou.

Potraviny, ktoré sú skvelým zdrojom vitamínu D:

  • losos
  • sardinky
  • tuniak v konzerve
  • žĺtka
  • hríby
  • sójové a mandľové mlieko
  • kravské mlieko obohatené o minerály a vitamíny
  • pomarančový džús
  • cereálie
  • ovsené vločky

3 recepty na doplnenie vitamínu D

Kura na jogurte so šampiňónmi

vitamin D

Ingrediencie na kura na jogurte (4 porcie):

  • 1 PL olivového oleja, v prípade potreby aj viac
  • 4 malé vykostené kuracie prsia bez kože (6 oz každé)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 stredne mletá šalotka alebo najemno pokrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté alebo na jemno pokrájané
  • 225 g čerstvých šampiňónov, nakrájané na plátky
  • 1⁄4 šálky sušených húb (sviňa, lišaj, šitake), namočených v 1⁄2 šálky teplej vody na 15 minút
  • 1⁄2 šálky kuracieho vývaru (alebo ochutená voda)
  • 1⁄4 šálky smotany na varenie
  • 1⁄4 šálky gréckeho jogurtu
  • petržlen na ozdobenie
  • ryža ako príloha
INSTATIP: 3 MINÚTY O TOM, AKÉ SÚ VÝHODY VEGÁNSKEJ STRAVY

Postup receptu:

  1. Vo veľkej panvici zohrej olivový olej na vysokej teplote.
  2. Celé kura ochutíme soľou a čiernym korením.
  3. Pridaj kura na panvicu a opekaj asi 3 minúty, kým sa na spodných stranách nevytvorí pekná sýto hnedá kôrka.
  4. Otoč a pokračuj vo varení ešte 3 minúty, kým aj ostatné strany pekne nezhnednú.
  5. Odlož kura na tanier.
  6. Ak je panvica po uvarení kurčaťa suchá, pridaj tenký film olivového oleja.
  7. Pridaj šalotku, cesnak a šampiňóny na panvicu a dus asi 3 minúty, kým huby jemne nezhnednú.
  8. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  9. Var asi 1 minútu.
  10. Pridaj sušené huby namočené vo vode, kurací vývar a smotanu.
  11. Zníž teplotu na minimum a vráť kurča do panvice.
  12. Pokračuj vo varení 8 až 10 minút, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu a kura nie je prepečené.
  13. Pridaj jogurt a premiešaj, aby ssa vytvorila hladkú, jednotnú omáčku.
  14. Kuracie mäso rozdelíme na 4 taniere a polejeme hubovou omáčkou. Posyp petržlenom.
  15. Podávať môžeš napríklad s ryžou.

Grilovaný losos so šošovicou

losos so sosovicou

Ingrediencie na lososa so šošovicou (4 porcie):

  • 1⁄2 ČL olivového oleja
  • 1 stredná mrkva, ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1⁄2 stredne veľkej cibule, nakrájanej na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 šálka sušenej šošovice
  • 3 šálky kuracieho vývaru alebo vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 4 filety z lososa
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 2 PL hnedého cukru

Postup receptu:

  1. Predhrej rúru na 230°C.
  2. Zohrej olivový olej v strednom hrnci na strednom ohni.
  3. Pridaj mrkvu, cibuľu a cesnak a restuj 5 až 7 minút, kým nezmäknú a nezhnednú.
  4. Pridaj šošovicu, vývar a bobkové listy.
  5. Dusíme asi 20 minút, kým šošovica nezmäkne a tekutina sa takmer neodparí.
  6. Pred podávaním pridáme ocot, dochutíme soľou a korením a vyhodíme bobkové listy.
  7. Kým sa šošovica dusí, opečieme lososa: rybu ochutíme soľou a čiernym korením.
  8. Zmiešaj horčicu a hnedý cukor v miske a rovnomerne rozlož na filety lososa.
  9. Lososa polož na plech na pečenie a polož na hornú mriežku rúry. Restujeme 8 až 10 minút, kým losos na povrchu nezhnedne a jemným tlakom prsta sa nelúpe.
  10. Rozdeľ šošovicu na 4 taniere alebo misky na cestoviny a na vrch každej porcie daj kúsok lososa.

Diabolské vajíčka s olivami

vitamin D

Ingrediencie na diabolské vajíčka:

  • 6 vajec
  • 1/4 až 1/3 šálky gréckeho jogurtu
  • 2 ČL šťavy z kyslej uhorky
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1/4 ČL rozpusteného masla
  • 1/4 ČL morskej soli
  • 12 zelených olív
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • čili prášok alebo paprika na posypanie

Postup receptu:

  1. Najprv si uvar vajcia na tvrdo. Pred šúpaním ich nechaj vychladnúť. Po olúpaní nakrájaj vajcia vertikálne.
  2. Žĺtok vyberieme a dáme do misky. Zmiešaj jogurt a rozpustené maslo a spoj so zvyškom ingrediencií okrem papriky a olív. Čím viac jogurtu použiješ, tým je výsledok krémovejší.
  3. Ochutnaj a zisti, či je zmes dosť slaná, ak nie, pridaj ešte štipku soli alebo kyslej uhorkovej šťavy.
  4. Miešaj do hladka a potom naber 1/2 až 1 polievkovú lyžicu zmesi vaječných žĺtkov do polovičiek vaječných bielkov.
  5. Povrch vajíčka uhladíme a navrch položíme olivu.
  6. Potom posyp paprikou alebo čili.
0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdny