Benefity vitamínu D sú už známe hádam každému. Medzi najdôležitejšie z nich patrí podpora imunitného systému a regulácia príjmu vápnika a fosforu. To zabezpečuje napríklad zdravé zuby, kosti a odolnosť voči určitým chorobám. Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, dokážeme si ho však doplniť aj z určitých potravín. Okrem zoznamu niektorých z nich, ktoré vieš ľahko zaradiť do stravy, sme pre teba pripravili 3 mäsité aj bezmäsité recepty, ktoré ti pomôžu dostať do tela vitamín D prirodzenou cestou. Napríklad keď práve vonku prší a ty sa nutne potrebuješ nabiť energiou.
Potraviny, ktoré sú skvelým zdrojom vitamínu D:
- losos
- sardinky
- tuniak v konzerve
- žĺtka
- hríby
- sójové a mandľové mlieko
- kravské mlieko obohatené o minerály a vitamíny
- pomarančový džús
- cereálie
- ovsené vločky
3 recepty na doplnenie vitamínu D
Kura na jogurte so šampiňónmi

Ingrediencie na kura na jogurte (4 porcie):
- 1 PL olivového oleja, v prípade potreby aj viac
- 4 malé vykostené kuracie prsia bez kože (6 oz každé)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 stredne mletá šalotka alebo najemno pokrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, mleté alebo na jemno pokrájané
- 225 g čerstvých šampiňónov, nakrájané na plátky
- 1⁄4 šálky sušených húb (sviňa, lišaj, šitake), namočených v 1⁄2 šálky teplej vody na 15 minút
- 1⁄2 šálky kuracieho vývaru (alebo ochutená voda)
- 1⁄4 šálky smotany na varenie
- 1⁄4 šálky gréckeho jogurtu
- petržlen na ozdobenie
- ryža ako príloha
INSTATIP: 3 MINÚTY O TOM, AKÉ SÚ VÝHODY VEGÁNSKEJ STRAVY
Postup receptu:
- Vo veľkej panvici zohrej olivový olej na vysokej teplote.
- Celé kura ochutíme soľou a čiernym korením.
- Pridaj kura na panvicu a opekaj asi 3 minúty, kým sa na spodných stranách nevytvorí pekná sýto hnedá kôrka.
- Otoč a pokračuj vo varení ešte 3 minúty, kým aj ostatné strany pekne nezhnednú.
- Odlož kura na tanier.
- Ak je panvica po uvarení kurčaťa suchá, pridaj tenký film olivového oleja.
- Pridaj šalotku, cesnak a šampiňóny na panvicu a dus asi 3 minúty, kým huby jemne nezhnednú.
- Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Var asi 1 minútu.
- Pridaj sušené huby namočené vo vode, kurací vývar a smotanu.
- Zníž teplotu na minimum a vráť kurča do panvice.
- Pokračuj vo varení 8 až 10 minút, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu a kura nie je prepečené.
- Pridaj jogurt a premiešaj, aby ssa vytvorila hladkú, jednotnú omáčku.
- Kuracie mäso rozdelíme na 4 taniere a polejeme hubovou omáčkou. Posyp petržlenom.
- Podávať môžeš napríklad s ryžou.
Grilovaný losos so šošovicou

Ingrediencie na lososa so šošovicou (4 porcie):
- 1⁄2 ČL olivového oleja
- 1 stredná mrkva, ošúpaná a nakrájaná na kocky
- 1⁄2 stredne veľkej cibule, nakrájanej na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 šálka sušenej šošovice
- 3 šálky kuracieho vývaru alebo vody
- 2 bobkové listy
- 2 PL červeného vínneho octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 4 filety z lososa
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL hnedého cukru
Postup receptu:
- Predhrej rúru na 230°C.
- Zohrej olivový olej v strednom hrnci na strednom ohni.
- Pridaj mrkvu, cibuľu a cesnak a restuj 5 až 7 minút, kým nezmäknú a nezhnednú.
- Pridaj šošovicu, vývar a bobkové listy.
- Dusíme asi 20 minút, kým šošovica nezmäkne a tekutina sa takmer neodparí.
- Pred podávaním pridáme ocot, dochutíme soľou a korením a vyhodíme bobkové listy.
- Kým sa šošovica dusí, opečieme lososa: rybu ochutíme soľou a čiernym korením.
- Zmiešaj horčicu a hnedý cukor v miske a rovnomerne rozlož na filety lososa.
- Lososa polož na plech na pečenie a polož na hornú mriežku rúry. Restujeme 8 až 10 minút, kým losos na povrchu nezhnedne a jemným tlakom prsta sa nelúpe.
- Rozdeľ šošovicu na 4 taniere alebo misky na cestoviny a na vrch každej porcie daj kúsok lososa.
Diabolské vajíčka s olivami

Ingrediencie na diabolské vajíčka:
- 6 vajec
- 1/4 až 1/3 šálky gréckeho jogurtu
- 2 ČL šťavy z kyslej uhorky
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1/4 ČL rozpusteného masla
- 1/4 ČL morskej soli
- 12 zelených olív
- 1/4 ČL čierneho korenia
- čili prášok alebo paprika na posypanie
Postup receptu:
- Najprv si uvar vajcia na tvrdo. Pred šúpaním ich nechaj vychladnúť. Po olúpaní nakrájaj vajcia vertikálne.
- Žĺtok vyberieme a dáme do misky. Zmiešaj jogurt a rozpustené maslo a spoj so zvyškom ingrediencií okrem papriky a olív. Čím viac jogurtu použiješ, tým je výsledok krémovejší.
- Ochutnaj a zisti, či je zmes dosť slaná, ak nie, pridaj ešte štipku soli alebo kyslej uhorkovej šťavy.
- Miešaj do hladka a potom naber 1/2 až 1 polievkovú lyžicu zmesi vaječných žĺtkov do polovičiek vaječných bielkov.
- Povrch vajíčka uhladíme a navrch položíme olivu.
- Potom posyp paprikou alebo čili.