+421 911 491 121
Nám.SNP 6, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyRECEPT: Vegánske bryndzové halušky

12. mája 2022

Jedálniček s výlučne rastlinnými ingredienciami a odmietanie jedál živočíšneho pôvodu, čiže vegánska strava je čoraz populárnejšia. Nie je podstatné, či ide o módu alebo skutočné presvedčenie, je to určite pozitívna zmena. Tento životný štýl má mnoho benefitov, samozrejme, ak to robíme rozumne a telu dodáme všetko, čo potrebuje. Rastlinná strava totižto nie je len o ovocí a zelenine. A dnešný recept je toho dôkazom. Máš chuť na niečo tradičné, ale v zdravšej verzii? Dobre! Tak ti pripravíme vegánske bryndzové halušky s falošnou slaninkou z tofu.

Vegánske bryndzové halušky

Ingrediencie:

HALUŠKY

  • 15 dkg cícerovej múky
  • 7,5 dkg pšeničnej múky, resp. pohánkovej alebo prosovej
  • 20 dkg zemiakov
  • 1 lyžica olivového oleja
  • pol polievkovej lyžice oleja neutrálnej chuti
  • soľ

BRYNDZA

  • 1 balíček naturálneho tofu (18 dkg)
  • polovičné balenie údeného tofu (9 dkg)
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 4 lyžice vegánskej kyslej smotany
  • 1 malý strúčik pretlačeného cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ

„SLANINKA“

  • pol balenia údeného tofu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
vegánske bryndzové halušky

Postup:

1. Zemiaky nastrúhaj na malom strúhadle, a zmiešaj s veľkou štipkou soli. Potom odstav.

2. Vo väčšej miske rozdrob (vidličkou alebo prstami) polovicu naturálneho tofu a údeného tofu. Následne pridaj cesnak, citrónovú šťavu, tri polievkové lyžice vegánskej kyslej smotany a soľ. Nešetri ňou, aby výsledná chuť bola výrazná.

3. V strednom hrnci priveď teraz do varu 3 litre vody s lyžičkou soli.

4. Z nastrúhaných zemiakov trochu vytlač vodu, potom ju zmiešaj s dvoma druhmi múky, jednou polievkovou lyžicou olivového oleja a soľou. Medzitým postupne pridávaj vodu polievkovou lyžicou, aby vznikla textúra haluškového cesta. Uisti sa o tom, že surové cesto je poriadne osolené, aby halušky zostali chutné aj po uvarení.

5. Polovicu cesta pretlač do vriacej vody pomocou haluškára. Keď sa vynoria na hladinu, vyber ich z vody a premiešaj s trochou oleja neutrálnej chuti. Sprav to isté aj s druhou dávkou.

6. Pre „slaninku“ nakrájaj tofu na malé kocky (približne 3 mm veľké) a opeč ich na lyžici olivového oleja, kým nebudú chrumkavé a hnedé. Keď sú už takmer hotové, pridaj lyžicu sójovej omáčky. O chvíľu, keď ju kocky vsiaknu, pridaj ďalšiu lyžičku.

7. Nakrájanú cibuľu opraž na lyžici olivového oleja pri nízkej až strednej teplote 8-10 minút, potom pridaj „bryndzu“ a niekoľko minút miešaj.

8. Zmiešaj halušky s bryndzou, následne pridaj polievkovú lyžicu smotany, resp. toľko, aby sa ti páčila získaná textúra.

9. Teraz sú halušky hotové. Servíruj ich opraženým tofu, samozrejme. 🙂

Nevieš, ako chudnúť chutne?

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdny