+421 911 491 121
Nám.SNP 6, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyRECEPT: Vegánska praženica na 3 spôsoby

9. apríla 2022

Vegánska praženica nie je len jedna. Ukážeme ti 3 rôzne spôsoby jej prípravy. Všetky recepty majú inú základnú ingredienciu, takže o tom, ktorú si dnes pripravíš, sa môžeš rozhodnúť podľa toho, čo nájdeš vo svojej špajze.

Vegánska praženica z cícerovej múky

Ingrediencie:

  • 150 g/1 hrnček cícerovej múky
  • 2,5 dl/1 hrnček vody
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2-3 lyžice vločiek pivovarských kvasníc/lahôdkové droždie
  • 1 lyžička mletej údenej červenej papriky
  • 1 lyžička cesnakového prášku alebo granúl
  • 1/2 lyžičky čiernej soli
  • korenie, rasca podľa chuti
  • 1 lyžička vegety
  • 1 lyžica oleja (môžeš aj vynechať)

Postup:

1. Suroviny zmiešaj v miske a nalejeme do panvice.

2. Pečieme na strednom ohni prikryté 5 minút, potom začneme otáčať a drobiť drevenou vareškou cca. ďalších 10 minút.

vegánska praženica

Vegánska praženica z tofu

Ingrediencie:

  • 1 rozdrobené tofu (biele alebo údené)
  • 1-2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • ½ nakrájanej papriky alebo kapie
  • olivový olej
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • soľ, korenie, kajenské korenie podľa chuti
  • 1-2 štipky čiernej soli (bude mať chuť podobnú pôvodným miešaným vajíčkam)
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 2-3 lyžice vločiek pivovarských kvasníc (môžeš aj vynechať)

Postup:

1. Na panvici, na miernom ohni opraž nakrájanú cibuľu po dobru cca. 8-10 minút, po 3-4 minútach pridaj cesnak a nakrájanú papriku.

2. Pridaj rozdrobené tofu, koreniny okrem čiernej soli. Ak je to potrebné, môžeš pridať aj trocha vody, aby táto nebeská vegánska praženica bola ešte šťavnatejšia.

3. Var na miernom ohni 5 minút a na posledné 1-2 minúty pridaj vločky pivovarských kvasníc.

4. Čiernu soľ pridaj iba pri servírovaní.

vegánska praženica

Vegánska praženica z ovsených vločiek

Ingrediencie:

  • 2 lyžice mletých ​​ovsených vločiek
  • 1 šálka cícerovej múky alebo červenej šošovice pomletej v mlynčeku na kávu (funguje to inak s akoukoľvek suchou strukovinou)
  • nesladené rastlinné mlieko ako alternatíva vody
  • 1 štipka čiernej himalájskej soli
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • červená paprika
  • kypriaci prášok

Postup:

1. V miske zmiešaj mleté ovsené vločky a cícerovú múku, pridaj kypriaci prášok, korenie a soľ.

2. V hrnčeku s objemom 2 dl zmiešaj olivový olej a rastlinné mlieko v pomere 1:3, potom vylej túto zmes na suché ingrediencie zmiešané v prvom kroku.

3. Tento praženicový základ zrieď na podobnú konzistenciu ako rozšľahané vajcia. Môžeš opäť osoliť.

4. Opraž na panvici ako klasickú praženicu.

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdny