Mrkvový šalát na olovrant alebo ako ľahká večera – je to úplne fantastický nápad. Mrkva obsahuje málo kalórií, navyše má množstvo zdravotných benefitov. Je veľmi bohatá na vlákninu, čistí cievy a znižuje cholesterol. Pri pravidelnej konzumácii mrkva posilňuje imunitný systém a vďaka množstvu vitamínov a minerálov zvyšuje odolnosť tela. Znižuje riziko spálenia, pritom vďaka obsahu železa i veľmi účinne vitalizuje.
Arménsky mrkvový šalát
Ingrediencie:
- 4 stredné mrkvy
- 10 dkg mletých vlašských orechov
- 4 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžica majonézy
- 1 granátové jablko
- šťava 1 citróna
- 1 zväzok petržlenu
- korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
Postup:
1. Mrkvu ošúp a nastrúhaj, následne pokvapkaj citrónovou šťavou.
2. Kyslú smotanu zmiešaj s majonézou, prisyp mleté vlašské orechy, potom opäť premiešaj.
3. Petržlenovú vňať nasekaj nadrobno, medzitým semienka z granátového jablka „rozbaľ“, pričom dbaj na to, aby držali čo najviac pohromade.
4. Do majonézovej zmesi pridaj nastrúhanú mrkvu, nasekanú petržlenovú vňať a zrniečka granátového jablka.
5. Mrkvový šalát jemne premiešaj pridaj soľ a korenie podľa chuti, a potom odlož na pol hodinu do chladničky, aby sa chute prepojili.
…a jedz veľa zeleniny!

Mrkvovo-paradajkový šalát s chilli
Ingrediencie:
- 2 stredné mrkvy
- 20 dkg cherry paradajok
- 4 vetvičky koriandra
- šťava 1 limetky
- 5 lyžíc vody
- 1 lyžica čili omáčky (zázvor)
- 1 polievková lyžica rybacej omáčky
- soľ podľa chuti
- 1 polievková lyžica medu
Postup:
1. Zmiešaj limetkovú šťavu, med, rybiu omáčku, chilli omáčku, soľ aj vodu a vychlaď.
2. Mrkvu nakrájaj na tenučké kúsky (julienne), paradajky na polovicu, zeleninu následne aj osoľ.
3. Premiešaj s dresingom, potom posyp nasekaným koriandrom.
4. Mrkvový šalát odlož na pár hodín do chladničky, aby sa chute dobre prepojili.
Pokiaľ ti výrazná chuť koriandra nevyhovuje, môžeš použiť aj iné bylinky, mätu alebo petržlen, napríklad.

Marocký mrkvový šalát
Ingrediencie:
- 2 stredné mrkvy
- 440 g cíceru (konzerva)
- 1 stredná červená cibuľa
- 1 zväzok koriandra
- šťava 1 pomaranča
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ podľa chuti
Príprava:
1. Mrkvu ošúp a nastrúhaj na strúhadle s veľkým otvorom.
2. Pridaj precedený cícer, cibuľu nakrájanú na tenké plátky, nasekaný čerstvý koriander, a potom pokvapkaj pomarančovou šťavou.
3. Posypeme trochou resce, osoľ, následne dobre pokvapkáme olivovým olejom.
4. Nakoniec všetko poriadne premiešaj.

Zdroj fotiek: Shutterstock
