+421 911 491 121
Nám.SNP 6, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyRECEPT: FIT menu na MDŽ, ktoré ľahko pripravia aj neskúsení kuchári

7. marca 2022

Vieš, čo sú 3 základné ingrediencie menu na MDŽ? Láska, obdiv a niečo sladké. No a všetky ostatné nájdeš nižšie, v opise trojchodovej večere pozostávajúcej z chodov, ktoré si môžu dopriať aj dámy, ktoré chcú byť do leta fit. No, a čo je nemenej dôležité: prípravu týchto jedál zvládne aj človek, ktorý sa pri sporáku nevyskytuje veľmi frekventovane.

1. chod menu na MDŽ: HOKKAIDO KRÉMOVÁ POLIEVKA

Ingrediencie:

  • 800 g tekvice Hokkaido
  • 200 g mrkvy
  • 2 petržlenové vňate
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička oleja alebo masla
  • morská soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  • kari a kurkuma
  • niečo na posypanie, napríklad tekvicové semienka a slnečnicové semienka

Postup:

1. Tekvicu prekroj na polovicu, a potom peč 15-20 minút na 200 stupňoch do mäkka.

2. Po upečení nechaj tekvicu vychladnúť, potom ju ošúp a vydlab.

3. Vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji (alebo masle) orestuj nakrájanú cibuľu, ako aj prelisovaný cesnak.

4. Pridaj nakrájanú mrkvu a petržlen, zľahka ich premiešaj, potom pridaj pečenú tekvicu nakrájanú na menšie kúsky. Tento polievkový základ osoľ a pridaj aj ďalšie koreniny podľa chuti.

5. Zeleninu zalej takým množstvom vody, aby bola úplne zakrytá, potom ju var približne 15 minút, aby úplne zmäkla.

6. Zeleninovú polievku zmixuj do krémova, a ak je to potrebné, dochuť podľa chuti.

7. Prvý chod menu na MDŽ servíruj s (opraženými) tekvicovými alebo slnečnicovými semiačkami, napríklad.

menu na mdž

2. chod menu na MDŽ: CVIKOLVÉ RIZOTO

Ingrediencie:

  • 2 šálky ryže
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 250 g uvarenej cvikly (môžeš si také kúpiť v obchode, nemusíš to variť doma)
  • 2 cibule
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 200 g mäkkého kozieho syra
  • morská soľ
  • mletá paprika

Postup:

1. V hlbšej panvici rozohrej olej, a do sklovita opraž nakrájanú cibuľu.

2. Pridaj ryžu, krátko opraž cibuľku, potom zalej zeleninovým vývarom.

3. Uvar v nej ryžu do mäkka.

4. Než bude ryža uvarená, vmiešaj nadrobno nakrájanú uvarenú cviklu.

5. Keď je cviklová ryža hotová, môžeš pridať aj kozí syr.

6. Rizoto dochuť soľou a mletým čiernym korením.

7. Druhý chod menu na MDŽ môžeš podávať posypané rukolou alebo baby špenátom, napríklad.

Potrebuješ fit recepty na sladké raňajky?

menu na mdž

3. chod menu na MDŽ: OVSENÝ KOLÁČ

Ingrediencie:

  • 30 dkg bobuľového ovocia
  • 10dkg masla + na misu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1ks mletá škorica
  • 15 dkg ovsených vločiek
  • 10 dkg múky
  • 6 dkg kryštálového cukru

Postup:

1. Bobuľové ovocie, napríklad klasickú lesnú zmes, v stredne veľkej maslom vymastenej ohňovzdornej miske posyp vanilkovým cukrom a mletou škoricou.

2. Ovsené vločky sa zmiešaj s múkou a kryštálovým cukrom, potom pridaj rozpustené maslo, a potom to spracuj do drobivej konzistencie.

3. Túto posýpku z ovsených vločiek rozlož na ovocie.

4. Daj koláč piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

5. Túto sladkú pochúťku podávaj posypané trochou škoricového práškového cukru.

Zdroj fotiek: Shutterstock