Hoci sa to dnes hemží samým sushi, vegánskym burgrom či lososovým steakom (ktoré mimochodom tiež milujeme), v našich srdciach má svoje miesto stále aj tradičná kuchyňa. Okrem hydinového mäsa na tento guláš potrebuješ aj kúsok slaninky. Neľakaj sa! Slanina je v obmedzenom množstve studnicou mnohých prospešných látok. Poďme sa pozrieť na to, preto je vlastne troška slaniny pre nás zdravá. A potom uvaríme hydinový guláš.
Benefity slaniny pre naše zdravie:
Slanina je plná prospešných živín. Obsahuje veľa bielkovín aj vitamínu B, konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, a B12. Ďalšia z látok s dobrým účinkom ukrývajúca sa v slanine je selén, ktorý napomáha našej imunite, zdravej štítnej žľaze a prevencii proti srdcovým ochoreniam. Fosfor potrebujeme pre zdravé kosti a zuby a minerály ako zinok, magnézium a železo napríklad pre tvorbu červených krviniek.
Je známe, že jedlo bohaté na aminokyseliny je dobré pre naše mentálne zdravie. Uhádol(a) si, medzi takéto potraviny patrí aj slanina. Vedecké štúdie naznačujú, že ochorenia ako depresia, bipolárna porucha či schyzofrénia sa môžu zhoršovať v dôsledku nedostatku aminokyselín v tele.
Počul(a) si už o cholíne? Je základnou živinou, ktorá sa vyskytuje najmä v mäse a vajíčkach. Nové štúdie mu dávajú zásadnú úlohu pri znižovaní kognitívneho poklesu spojeného so starnutím a pri prevencii Alzheimerovej choroby a demencie.

Ingrediencie na fit hydinový guláš (8 porcií):
- 3 prúžky slaniny, nakrájané
- 900 gramov mletého morčacieho mäsa
- morská soľ a čierne korenie
- 2 jablká zbavené semienok a nakrájané na kocky
- 2 cibule, nakrájané na kocky
- 1 červená paprika zbavená semienok a nakrájaná na kocky
- 2 lyžice čerstvého alebo sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 3 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžica mletého kmínu
- šťava z 1 citróna
- 2½ šálky vývaru (kurací alebo kostný alebo dochutená voda)
- 5 stredných cukiet
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nadrobno nakrájanej
- 2 lyžice čerstvého kôpru, nadrobno nakrájaného
- grécky jogurt (voliteľné)
VYSKÚŠAJ TIEŽ VEGÁNSKE BRYNDZOVÉ HALUŠKY
Postup receptu:
- Väčší hrniec umiestni na sporák a ohrev zapni na stredne vysokú teplotu. Pridáme slaninu a opečieme do chrumkava. Slaninu preložíme dierovanou naberačkou na tanier.
- Mleté mäso pridáme do hrnca, povaríme a varechou jemne rozkrájame na menšie kúsky. Dochutíme soľou a korením.
- Pridaj jablká, cibuľu, papriku, tymián a bobkový list. Var, kým cibuľa nezmäkne, asi 5 minút. Vmiešame papriku a rascu.
- Slaninu vráť späť do hrnca spolu s citrónovou šťavou a vývarom. Privedieme do varu, znížime plameň na mierny var a varíme, kým guláš nezhustne.
- Pomocou škrabky na zeleninu ošúp cuketu vo veľkej mise na ploché rezance. Zalej olivovým olejom a dochuť morskou soľou. Vmiešame petržlenovú vňať a kôpor.
- Guláš podávame teplý na cuketových rezancoch s lyžicou gréckeho jogurtu, ak chceš pridať aj ten.

