Nízkokalorický zázrak prírody. Diétne recepty z tekvice – 2. časť

Na Halloweena sme servírovali zdravie, jednoducho povedané, varili sme z tekvice. No nemusí byť koniec októbra, aby sa tento zdravý plod dostal do tvojho taniera. Práve naopak. Konzumácia tekvice by mala byť na pravidelnej báze u ľudí, ktorý sa snažia o fit životný štýl. V tomto článku opäť nájdeš recepty z tekvice, no aj krátky opis zdravotných benefitov jej jednotlivých druhov. Minule sme sa pozreli na hokkaido a špargľovú tekvicu, tentokrát to bude maslová tekvica (tekvica na pečenie) a muškátová tekvica. Keďže prevažnú časť tekvice tvorí voda, predstavuje ideálnu prísadu nízkokalorických jedál. Je naozaj univerzálna, môžeš z nej pripravovať nielen polievky a chutné hlavné jedlá, ale aj sladké raňajky, koláče a zákusky. Veď čítaj ďalej, uvidíš.

Maslová tekvica (tekvica na pečenie)

Chutná, sladká, výživná. A mimoriadne zdravá. Jej žltá a oranžová farba prezrádza, že obsahuje hodnú dávku betakaroténu. (Ten sa rozpúšťa v tuku, preto najlepšie bude, ak si k maslovej tekvici dáš aj nejaké olejnaté semená alebo pri jej príprave použiješ olivový olej.

Obsahuje o 1/3 viac draslíka ako banány. Správny pomer draslíka a sodíka v tele je nevyhnutný pre naše celkové zdravie a život. Tieto minerálne látky zodpovedajú totiž za správnu vodnú bilanciu v tele. Okrem toho vyšší príjem draslíka znižuje krvný tlak, takže tekvica na pečenie má blahodarné účinky aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom.

Jej vysoký obsah luteínu a zeaxantínu je zas prospešný pre zdravie očí. Ak teda chceš mať zdravý zrak, hľadaj potraviny, ktoré obsahujú spomínané látky.

Tekvicovo-čokoládové pusinky

INGREDIENCIE

  • 200 g pečenej tekvice (bez škrupiny)
  • 120 g múky
  • 100 g ovsených vločiek (alebo celozrnná špaldová múka)
  • 100 g mletých mandlí
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1 vajce
  • 60 g hrozienok alebo datlí
  • 0,5 dl oleja
  • 115 g medu
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 čajová lyžička mletých ľanových semiačok (voliteľné)

POSTUP

Hrozienka alebo datle namočíme do horúcej vody. Necháme ich nasiaknuť, potom z nich vytlačíme vodu a nasekáme nadrobno (do konzistencie pasty). Tekvicu roztlačíme vidličkou. Zmiešame všetky ingrediencie, a vložíme na pol hodiny do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.

Z cesta formujeme guličky vo veľkosti orechov, vyložíme ich na plech, vrch guličiek sploštíme. Pečieme na 150 stupňoch za stáleho miešania vzduchom 11-12 minút.

Muškátová tekvica

Muškátová tekvica je jedna z najzdravších druhov zeleniny na svete. Vďaka svojmu vysokému obsahu karoténu a vitamínu C je skvelou potravinou pri posilňovaní imunity ale aj pri cielenom znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení. Jej ďalšou skvelou výhodou je to, že v chlade pri desiatich stupňoch ju môžeme skladovať aj niekoľko mesiacov.

Bezlepkový tekvicový koláč

INGREDIENCIE

  • 40 dkg muškátovej tekvice (približne 85 dkg so šupkou a v surovom stave)
  • 40 dkg kondenzovaného mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 stredná mandarínka (potrebujeme jej šťavu)
  • 0,5 lyžičky soli
  • 0,5 lyžičky zázvorového prášku
  • 0,5 lyžičky škorice
  • za hrsť orechov
  • 1 lyžička hroznového oleja

POSTUP

Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Kým sa zahreje, vložíme do nej zapekaciu misku s priemerom 23 cm.

Z tekvice spravíme tekvicové pyré, ktoré zmiešame s kondenzovaným mliekom, mandarínkovou šťavou, vajíčkami, soľou, zázvorom, škoricou a orechmi. Dostaneme riedku hmotu.  

Keď sa rúra zahreje, vyberieme z nej zapekaciu misu, vytrieme ju olejom a vlejeme do nej tekvicovú zmes. Pečieme 15 minút na 220 stupňoch a potom 25 minút na 180 stupňoch. Necháme vychladnúť a podávame napríklad s creme fraiche.

Zdroj fotiek: Shutterstock