jedla z cukety

3 recepty na chutné jedlá z cukety: V rúre aj na panvici

Cuketa tvorí usporiadanú rodinu s melónom a uhorkou. Hoci je často označovaná za zeleninu, z botanického hľadiska sa radí medzi ovocie. Vedel(a) si? Kamošiť by sme sa s cuketou mali už len preto, že obsahuje veľa vitamínov, minerálov, antioxidantov a v neposlednom rade je veľmu chutná. Čo všetci radi počujeme? Málo kalórií! Cuketa pomáha aj pri chudnutí, a to nielen vďaka nízkemu obsahu kalórií. Obsahuje totiž veľa vody, čím nás zasýti. Okrem toho máveľa vlákniny, ktorá takisto pomáha zahnať pocit hladu. Cuketa sa zavďačí tiež každému milovníkovi čerstvých aj zapekaných jedál, pretože sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Pripravili sme si pre teba malú ochutnávku – 3 recepty na jedlá z cukety.

Zapekaná grécka cuketa

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké cukety
  • 1/4 čaj. lyžičky soli
  • 1/2 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čaj. lyžička olivového oleja
  • 3/4 pohára nakrájanej cibule
  • 1 čaj. lyžička najemno nakrájaného cesnaku
  • 3/4 čaj. lyžičky mletej papriky
  • 1 lyžička oregana
  • 1 pohár uvarenej quinoy
  • 1 pohár nakrájaných cherry paradajok
  • nakrájané olivy podľa chuti
  • pol pohára nadrobeného syru feta

Postup:

  1. Nakrájaj cuketu pozdĺžne na polovice a vyber vnútro pomocou lyžice. Osoľ a okoreň cuketu, daj ju na plech vystlaný papierom na pečenie a peč približne 10-13 minút.
  2. Zatiaľ si na troške oleja orestuj “mäso”, ktoré si dostala z vnútra cukety, pridaj cibuľu, cesnak, papriku a oregano. Restuj s občasným miešaním, až pokiaľ cibuľa nezmekne – 3-4 minúty. Hrniec odstav, primiešaj uvarenú quinou, paradajky, olivy a syr feta.
  3. Uvarenou zmesou rovnomerne naplň všetky cuketové “vaničky”.
  4. Naplnenú cuketu peč až pokiaľ vrch nezhnedne, približne 5-6 minút.

Tipy na efektívny jarný detox celého organizmu

jedla z cukety

Cuketové cestoviny

Ingrediencie:

  • 400 g celozrnných cestovín ľubovoľného tvaru
  • 2 cukety nakrájané na menšie kúsky
  • 500 g cherry paradajok
  • 6 čajové lyžičky olivového oleja
  • 6 cesnakových strúčikov
  • 2/3 šálky nastrúhaného parmezánu
  • Hrnček petržlenu alebo pol hrnčeka bazalky najemno nakrájanej
  • 2 čajové lyžičky soli
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Uvar cestoviny.
  • Kým sa cestoviny varia, na rozohriatej pancivi s lyžičkou olejového oleja povar cuketu 5 minút, občas pomiešaj a potom vlož do misky.
  • Na panvici opäť na olivovom oleji povar paradajky, asi 3 minúty za občasného miešania. Pridaj cesnak a povar ešte minútu.
  • Vypni sporák, pridaj uvarené cestoviny, cuketu, olivový olej, soľ, korenie, syr, petržlen alebo bazalku.
jedla z cukety

Cuketové placky v rúre

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 vajíčka
  • kôra z 1 citróna
  • hrsť bazalkových listov, nakrájaných
  • 2 jarné cibuľky, najemno nakrájané
  • 1/2 hrnčeka celozrnej múky
  • 1/2 lyžice lyžičky prášku do pečiva
  • korenie a soľ podľa chuti
  • olivový olej

Postup:

  • Predhrej rúru na 200 stupňov
  • Nastrúhaj cuketu, pridaj šipku soli a vytlač z nej nadbytočnú vodu pomocou papierovej utierky
  • Vo veľkej miske zamiešaj cuketu, citrónovú kôru, vajíčka, bazalku, cibuľku a múku. Pridaj soľ a korenie podľa chuti.
  • Pridaj prášok do pečiva a rýchlo zamiešaj všetko spolu.
  • naplň jednou lyžičouu malé muffinové papierové formičky alebo tvaruj priamo na papier na pečenie
  • Peč 10 minút, potom otočte placky na druhú stranu a peč ďalších 5 minút, pokiaľ sú chrumkavé a hnedé.
  • Podávať môžeš s citrónom alebo doma vyrobenou majonézou.
jedla z cukety

#instagym
Oheň Idem do toho