Niekto to rád horúce: pikantná polievka na 3 spôsoby (recepty)

Pikantná polievka je horúci pojem – milovaný alebo nenávidený. Nie každému piští srdce po štiplavých jedlách, no a iní by si zas mohli dať chilli aj k palacinkám. Ak neľúbiš pálivé, tieto polievky radšej ani neskúšaj 🙂 Ak si odvážna(y), poď s nami do toho, neoľutuješ! Máme pre teba 3 recepty na pikantnú polievku, ktorá vyženie všetky choroby a poteší prázdny žalúdok.

Aké ma pikantné jedlo benefity pre naše telo?

  • štipľavé jedlo, čiže aj pikantná polievka, pomáha udržať nižší “zlý” cholesterol, a teda aj zdravšie srdce
  • dokáže naštartovať náš metabolizmus a pomôcť pri chudnutí
  • pikantné pomáha bojovať proti istým zápalom v čreve a uľaviť od bolesti
  • podľa harvardskej štúdie predlžuje pravidelné jedenie takéhoto jedla život až o 14 percent
  • kapsaicín, alkoid spôsobujúci pálivú chuť papriky, ničí rakovinové bunky
  • korenia ako rasca či kurkuma sú prírodnými antioxidantmi

Pikantná mrkvovo-šošovicová pikantná polievka

Ingrediencie na polievku:

  • 2 polievkové lyžice rasce
  • štipka chilli vločiek
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 600 gramov mrkvy, nastrúhanej
  • 140 gramov červenej šošovice
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody (v tom prípade dochutiť soľou a korením)
  • 125 ml mlieka
  • biely jogurt

Postup receptu:

1. Na veľkej panvici opraž nasucho rascu a chilli vločky, až pokiaľ neucítiš ich arómu (asi minúta)
2. Asi polovicu z nich lyžicou odober nabok.
3. Pridaj olivový olej, mrkvu, šošovicu, horúci vývar (alebo vodu) a mlieko. Nechaj zovrieť.
4. Povar asi 15 minút, až pokým šošovica napuchne a zmäkkne.
5. Pomixuj polievku mixérom do hladka.
6. Osoľ a okoreň podľa chuti, pridaj trošku bieleho jogurtu.

Pikantná polievka z čiernej fazule a kuracieho mäsa

Ingrediencie na polievku:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, prelisované
  • za hrsť koriandra, nakrájaného na malé kúsky
  • kôra z citróna
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • 1 čajová lyžička chilli vločiek
  • 400 g krájaných paradajok
  • 400 g konzerva čiernych fazulí, prepláchnuté a odkvapkané
  • 600 ml kuracieho vývaru (alebo ochutenej vody)
  • 175 g kelu, bez hrubých stoniek
  • 250 g kuracích pŕs, uvarených na panvici
  • 50 g syru feta
  • podávať môžete aj s tortilami

Vyskúšaj aj tento výborný recept na LOSOSA SO SMOTANOU, ŠPENÁTOM A SUŠENÝMI RAJČINAMI

Postup receptu:

  1. Zohrej olej na veľkej panvici, pridaj cesnak, koriander a citrónovú kôru. Asi 2 minúty praž.
  2. Pridaj rascu, chilli vločky, praž ďalšiu minútu, potom pridaj paradajky, fazuľu a vývar. Priveď do varu, potom rozpuč fazuľu o spodok panvice s pučidlom na zemiaky.
  3. Pridaj do polievky kel, povar 5 minút až kým zmäkkne, pridaj nakrájané kura a nechaj ho prehriať.
  4. Pridaj soľ, korenie a šťavu z citróna podľa chuti.
  5. Podávaj s fetou a listami z koriandra. Prípadne môžeš pridať aj kukuricu z konzervy, každopádne pikantná polievka z čiernej fazule a kuracieho mäsa je hotová.

Cícerová pikantná polievka

Ingrediencie na polievku:

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
  • 1 chilli paprička
  • 1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1/4 čajová lyžička škorice
  • 200 g opraženej červenej papriky zaváranej
  • 800 g krájaných paradajok z konzervy
  • 400 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 400 g konzerva cíceru, prepláchnutého a odkvapkaného
  • 1 polievková lyžica medu
  • 50 g kus-kusu

Postup receptu:

  1. Zohrej olej vo veľkej panvici. Pridaj cibuľu, cesnak, prikry a povar 5 minút za občasného miešania.
  2. Pridaj chilli, zázvor, rascu, škoricu a var minútu.
  3. Pridaj papriku, paradajky a vývar. Priveď do varu, zníž teplotu, zakry a var 10 minút.
  4. Rozmixuji polievku s tyčovým mixérom do hladka. Vráť na panvicu a ak chceš, pridaj vodu.
  5. Pridaj cícer, med, soľ a korenie podľa chuti.
  6. Ak budeš polievku hneď podávať, pridaj kus-kus a povar 5 minút. Pridaj ho vždy tesne pred prihiatím polievky.

DOBRÚ CHUŤ!