Recept: Curry polievka s karfiolom a zemiakmi

Táto zdravá a chutná curry polievka je jemným závanom indickej kuchyne. Rozvonia ti celý byt a určite bude chutiť.

Ingrediencie (8 porcií):

  • 2 čaj. lyžičky drveného koriandra
  • 2 čaj. lyžičky drveného kmínu
  • 1,5 čaj. lyžičky škorice
  • 1,5 čaj. lyžičky kurkumy
  • 1 a 1/4 čaj. lyžičky soli
  • 3/4 čaj. lyžičky čierneho korenia
  • 1/8 čaj. lyžičky kajenského korenia
  • 1 malá karfiolová hlava nakrájané na malé kvietky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 1 nadrobno nakrájaná mrkva
  • 3 veľké cesnakové struky
  • 1,5 čaj. lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička – voliteľné
  • 1 paradajkový pretlak
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru (alebo osolená a okorenená voda)
  • 3 hrnčeky nakrájaných zemiakov
  • 3 hrnčeky nakrájaných sladkých zemiakov
  • 2 čaj. lyžičky citrónovej kôry
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • drvený čerstvý koriander na ozdobu

Vyskúšaj tiež tieto chutné recepty na jednoduché jedlá z brokolice. Sú vhodné aj pri chudnutí.


Postup:

  1. Predhrej rúru na 230 stupňov.
  2. Zmiešaj koriander, kmín, škoricu, kurkumu, soľ, korenie v malej miske.
  3. Zmiešaj karfiol s 1 lyžicou olivového oleja vo veľkej miske. Posyp lyžicou koreninovej zmesy a znova pomiešaj.
  4. Porozkladaj karfiol na plech a opeč ho, pokiaľ nemá hnedé kraje. Asi 15-20 minút.
  5. V hrnci rozpáľ zvyšný olej. Pridaj mrkvu a cibuľu, miešaj až kým zhnednú. Asi 3-4 minúty.
  6. Pridaj cesnak, zázvor, chilli a zvyšok koreninovej zmesy. Povar asi minútu.
  7. Primiešaj pretlak a povar minútu. Pridaj vývar, zemiaky, citrónovú kôru a šťavu. Priveď do varu. Potom sporák stíš, aby zmes jemne vrela, občas pomiešaj, až pokiaľ zelenina zmäkkne. Asi 35 – 40 minút.
  8. Pridaj kokosové mlieko a opečený karfiol. Nechaj prevariť. Curry polievka je hotová, poosyp ju ešte koriandrom.

DOBRÚ CHUŤ!

Zdroj fotiek: Shutterstock

#instagym
Idem do toho