bylinkovy falafel

Recept: Bylinkový falafel s pikantným tahini dipom

Bylinkový falafel je skvelou večerou nielen pre vegetariánov. Podávať ho môžeš len tak samotný s dipom alebo napríklad aj s arabským chlebom či kuskusom. Ak nie si fanúšik pikantného jedla, dip si môžeš pripraviť aj bez japaleno papričky. Prípadne si narýchlo zmiešaj biely jogurt s troškou citrónu a cesnaku. Poďme na to.

Ingrediencie na bylinkový falafel:

  • 1 hrnček pistácií
  • 1/2 hrnčeka mätových lístkov
  • 1/2 hrnčeka kôpru, koriandra a petržlenu
  • 2 hrnčeky cíceru z konzervy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 malej cibule, najkrájanej na kúsky
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 čajová lyžica prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžica soli
  • 1/2 čajovej lyžice drveného koriandra
  • 1/2 čajovej lyžice drvenej rasce

Ingrediencie na tahini dip:

  • 1/2 hrnčeka tahini pasty
  • 1/2 hrnčeka mätových lístkov
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžica javorového sirupu alebo medu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 jalapeno paprička
  • 1/2 čajovej lyžice soli
  • 3 čajové lyžice vody

Postup receptu:

  1. Predhrej rúru na 220 stupňov a vysteľ plech papierom na pečenie.
  2. Do kuchynského robota alebo výkonného mixéra daj pistácie, mätu, koriander, kôpor, petržlen a posekaj nadrobno.
  3. Pridaj zvyšné ingrediencie a mixuj pokiaľ nie sú nahrubo pomleté.
  4. Pomocou rúk vyrob zo zmesy guličky a ulož ich na plech.
  5. Peč pokiaľ nie sú naspodku svetlohnedé – asi 15-18 minút.
  6. Zatiaľ si z ingrediencií priprav dip – pridaj ich okrem vody do mixéra a mixuj za postupného pridávania vody, pokiaľ nie je hmota hladká.

Vedel(a) si, že falafel…

  • je častým pokrmom napríklad v Sýrii, Libanone, Jordánsku či Izraeli? Jeho pôvod je však kontroverznou záležitosťou. Pravdepodobne pochádza z Egypta, ovplyvnený je však aj indickou kuchyňou.
  • v Egypte sa pripravuje najmä z tzv. fava fazule
  • cícer, ktorý tento bylinkový falafel obsahuje, je veľmi bohatý na bielkoviny. Aj preto je skvelým doplnkom pri pravidelnom pohybe.
  • najväčšia porcia falafelu vážila 5 173 kíl. Pripravil ho šéfkuchár Ramzi Choueiri s miestnymi študentami v Libanone v roku 2010.

DOBRÚ CHUŤ!

Ak máš chuť na orientálny snack, priprav si tento jednoduchý domáci humus.