Recept: Bezlepková banánovo-orechová torta

Niečo sladké na víkend? Daj si poriadny tréning, potom bude táto banánovo-orechová torta s arašidovým maslom výbornou odmenou. Je bezlepková, takže ak patríš medzi ľudí s touto niekedy komplikovanou diétou, priprav si tanierik a lyžičku 🙂 .

Ingrediencie:

Mokré ingrediencie:
  • 3 prezreté banány, pomačkané
  • 4 veľké vajíčka
  • 3/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 3/4 hrnčeka arašidového masla
  • 2 čaj. lyžičky vanilkovej esencie (alebo vanilínového cukru)
Suché ingrediencie:
  • 2 hrnčeky mandľovej múky
  • 1/2 hrnčeka kokosovej múky
  • 1 čaj. lyžička sódy bikarbóna
  • 1/2 čaj. lyžičky soli
  • 1 hrnček čokoládových lupienkov alebo podrvenej čokolády na varenie
Na polevu:
  • 1/2 hrnčeka masla izbovej teploty
  • 1/2 hrnčeka arašidového masla
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1 čaj. lyžička vanilky
  • 2-3 veľké lyžice nesladeného mandľového mlieka (alebo iného podľa chuti)

Na posypanie torty môžeš použiť čokoládové lupienky alebo podrvenú čokoládu navyše.

Postup:

  1. Predhrej rúru na 180 stupňov. Budeš potrebovať dve väčšie alebo tri menšie tortové formy. Vysteľ tortovú formu papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske vymiešaj banány, vajíčka, javorový sirup, arašidové maslo a vanilku.
  3. V druhej miske zamiešaj mandľovú múku, kokosovú múku, sódu bikarbóna a soľ.
  4. Pridaj mokré ingrediencie do suchých ingrediencií a poriadne zamiešaj. Pridaj čokoládu.
  5. Rozdeľ zmes rovnomerne do pripravených foriem na pečenie a špachtľou uhlaď. Peč 20-30 minút – pri dvoch formách a 25-35 minút pri troch formách. Pred vybratím z formy nechaj celkom vychladnúť.
  6. Teraz si priprav polevu. Pridaj asi 1-2 lyžice na korpus a rozotri. Polož jeden korpus na stojan na tortu, pridaj 1/2 hrnčeka polevy medzi každú vrstvu, potom pridaj polevu na vrch koláča. Banánovo-orechová torta môže byť ozdobená napríklad aj malinami.

DOBRÚ CHUŤ!

Vyskúšaj tiež zdravú mrkvovú tortu s gréckym jogurtom a medom.

Zdroj fotiek: Shutterstock