porova polievka

Krémová pórová polievka: svieža letná večera

Táto lahodná pórová polievka je jednoduchá na prípravu a môžeš ju za horúcich dní podávať aj studenú.

Ingrediencie:

  • 450 gramov póru – asi 4-5 stredne veľkých pórov, očistené bez tmavozelenej časti
  • 45 gramov masla
  • soľ a iné korenie podľa chuti
  • 400 gramov zemiakov (asi 3 menšie zemiaky), nakrájané na malé kúsky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml cmaru alebo mlieka
  • 1 veľká lyžica nasekanej pažítky

Postup:

  1. Nakrájaj pór na malé kúsky.
  2. Vo veľkej panvici roztop maslo, pridaj pór a soľ. Podus 5 minút.
  3. Zníž teplotu a var pokiaľ pór nezmäkkne. Asi 25 minút za občasného miešania.
  4. Pridaj zemiaky, vývar, pridaj teplotu a priveď do varu. Zníž teplotu, zakry a nechaj jemne variť pokiaľ zemiaky nezmäkknú, asi 45 minút.
  5. Odlož zo sporáka a rozmixuj na pyré. Primiešaj smotanu, mlieko a pridaj korenie podľa chuti.
  6. Posyp pažítkou a hneď podávaj. Pórovú polievku môžeš za horúcich dní podávať aj studenú.

DOBRÚ CHUŤ!

Vyskúšaj tiež túto chutnú curry polievku s karfiolom.