Na Halloweena servírujeme zdravie. Diétne recepty z tekvice (hokkaido, špargľová tekvica) – 1. časť

Tekvica začína byť posledné roky veľmi populárna aj u nás, no v západných krajinách ju zaraďujú medzi tzv. supefoods (superjedlá) už veľmi dlho. Nie je tomu tak dávno, kedy sme ju poznali skôr ako súčasť jesennej výzdoby a symbol Halloweenu. V súčasnosti sú však kuchárske blogy plné na diétne recepty z tekvice, a to nie náhodou. Napriek tomu, že obsahuje málo kalórií, je bohatá na vitamíny a živiny, a aj dobre zasýti, čiže po diétnom obede z tekvice tak rýchlo nevyhladneš.  

Tekvica ale nie je len jedna. Poznáme viac druhov tohto všestranného plodu, no každý môže byť plnohodnotnou súčasťou zdravého jedálnička. Tentokrát ti prinášame 2 recepty, ktoré sú rýchle, jednoduché, no za to zdravé a chutné.

Hokkaido

Jeho tmavožltá až oranžová farba prezrádza, že je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Okrem toho je významným zdrojom vitamínov C a E. V jadierkach hokkaido sa taktiež skrýva jedna významná dávka zdravia. Sú bohaté na horčík, draslík a vitamíny skupiny B. Vďaka antioxidantom, selénu, vitamínom A a E, koenzýmu Q hokkaido prispieva k rýchlej regenerácii nášho tela a spomaľuje proces starnutia. Pre vysoký obsah železa sa odporúča najmä ženám.

Polievka z hokkaido

INGREDIENCIE

  • 1 stredná cibuľa
  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 2 lyžice kokosového tuku
  • 2 dl kokosového mlieka (kondenzované)
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 štipka bieleho korenia

POSTUP

Z tekvice odstránime jadierka a nakrájame ju (spolu so šupinou). Nakrájanú cibuľu podusíme na kokosovom tuku. Zalejeme 6 dl vody, pridáme bujónovú kocku a tekvicu. Dusíme do mäkka. Túto zmes rozmixujeme (najlepšie tyčovým mixérom), potom pridáme kokosové mlieko (trochu odložíme aj na ozdobu) a privedieme k varu. Podávame s pečenými tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom.

Špargľová tekvica (tekvica obyčajná)

Špargľová tekvica, jeden z najobľúbenejších druhov tekvice v kuchyni, má malú výživovú hodnotu. Za to je bohatá na vitamíny A a C. Jej šťava obsahuje aj organický sodík a soľ, ktoré dokáže veľmi dobre zužitkovať pečeň. Znižuje hladinu cukru v krvi, a významný je aj jej protizápalový účinok. Inými slovami, kalorická hodnota špargľovej tekvice je nízka, za to na naše telo môže mať blahodarné účinky.

Prívarok zo špargľovej tekvice bez múky

INGREDIENCIE

  • 70 g masla
  • 1 stredná červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 000 g tekvice
  • 1 kytica kôpru
  • podľa chuti osolíme
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 lyžičky kyslej smotany

POSTUP

Na masle podusíme cibuľu a potom pridáme aj cesnak. Zoberieme polovicu nastrúhanej tekvice, pridáme do penenej cibule a zalejeme trochou vody. Privedieme k varu, pridáme smotanu na varenie, kyslú smotanu a soľ. Varíme niekoľko minút, potom zmixujeme. Do tejto zmesi pridáme druhú polovicu nastrúhanej tekvice a kôpor. Varíme ešte 2-3 minúty a máme hotovo.

Zdroj fotiek: UNSPLASH, Shutterstock