3 bezlepkové recepty na sladké nedeľné rána

Predstav si také dlhé nedeľné ráno, keď máš na všetko čas, no najmä na lenivé raňajky. To chce niečo sladké! Tento príbeh by mohol skončiť so smutným pohľadom na voňavé pečivo v potravinách pod tvojim vchodom alebo na jedálny lístok v kaviarni v centre mesta s vedomím, že opäť nikto nemyslel na celiatikov. Predíď takýmto koncom bez pocitu happy endu. Vždy maj doma ingrediencie na nejakú mňamku, ktorú si môžeš dopriať aj ty. Prinášame ti teraz 3 bezlepkové recepty na sladké nedeľné rána.

Bezlepkové palacinky (základaný recept)

Ingrediencie (12 palaciniek):

  • 10 lyžíc bezlepkovej múky
  • 2 celé vajcia
  • 3 dl mlieka
  • 2 dl sýtenej minerálnej vody
  • trocha soli
  • 4 lyžice oleja do cesta (plus trochu na vyprážanie)

Postup:

Ingrediencie spolu dobre zamiešaj v miske metličkou tak, aby zmes neobsahovala hrudky. Môžeš tak urobiť aj kuchynským robotom. Lyžičku oleja zohrej na panvici, môžeš použiť aj sprej s kokosovým olejom. Potom cesto lej naberačkou na rozpálený olej, a palacinky peč z oboch strán.

Potrebuješ iné sladké bezlepkové recepty?


Bezlepkové ríbezľové muffiny

Ingrediencie (12 muffinov):

  • 30 dkg ryžovej múky
  • 25 dkg ríbezle
  • 10 dkg práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 dl mlieka
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 citrón
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček prášku do pečiva

Postup:

Múku preosej do misky, zmiešaj s práškom do pečiva, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridaj vajíčka, mlieko, olej a vypracuj cesto do hladka. Nakoniec zamiešaj umyté, scedené ríbezle. Do muffinového plechu daj papierové košíčky alebo ho vymasti. Do každej dierky nalej cesto, ale nie doplna, iba do ¾.

Peč vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov asi 20 minút. O tom, či sú muffiny už hotové, sa môžeš presvedčiť jednou vidličkou – prepichni cesto, a ak na vidličke nezostane cesto, je to hotové. Muffiny nechaj trochu vychladnúť, potom ich posyp práškovým cukrom.

Lievance so skorocelom indickým

Ingredience:

  • 2 vajcia
  • 4 polievkové lyžice (alebo 28 g) mletých mandlí
  • 2 lyžice skorocelu indického (psyllium)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • olej
  • čerstvé ovocie

Postup:

Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame, a potom necháme odstáť, kým táto masa nezhustne. Nezľakni sa, ak bude príliš pevná, stane sa tak kvôli skorocelu. Na rozohriatej panvici na troche olivového oleja opeč lievance tak, že cesto dávkuj do oleja v malých kôpkach, ktoré pomocou polievkovej lyžice trošku sploštíš.

Lievance peč dozlatista, ale mali by byť stále mäkké (môžeš to skontrolovať vidličkou). Podávaj ich s rozpučeným čerstvým ovocím (napríklad čučoriedkami).

Zdroj fotiek: Unsplash.com