Prívarok je populárnym jedlom v tradičnej slovenskej kuchyni, ale obľúbeným aj u našich južných susedov, napríklad. Ani sa tomu nedá čudovať, veď jeho príprava je jednoduchá, výsledok chutný a sýty. Ak poznáš klasické ingrediencie tohto pokrmu, pravdepodobne ho nespájaš s fit jedálničkom. Pritom diétny prívarok nie je niečo vymyslené. Nie je ani neplnohodnotnou náhradou klasickej verzie. Prinášame ti 3 recepty, ktoré sú zdravé, málo kalorické a pritom prinášajú nostalgiu na najkrajšie chvíľky v školskej jedálni.
Diétny prívarok z ružičkového kelu
Ingrediencie:
- 50 dkg ružičkového kelu
- 2 dl kyslej smotany
- 1 cibuľa
- 1 kocka bujónu
- 3 lyžice oleja
- soľ
- korenie
Postup:
1. Očistený ružičkový kel daj variť do osolenej vody, potom po štvrťhodine vhoď do vody bujón.
2. Z uvareného ružičkového kelu zlej vodu.
3. Z hrnca vyber polovicu, druhú polovicu zmixuj.
4. Medzitým trochu opraž nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne ju primiešaj k celým kelom.
5. Zmixuj všetko dokopy, a za stáleho miešania pridaj kyslú smotanu a nechaj prevrieť.

Diétny mrkvový prívarok
Ingrediencie:
- 1 kg mrkvy
- 3 lyžice ražnej múky
- 2 dl mlieka
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica masla
Postup:
1. Mrkvu očisti a nastrúhaj, následne ju hoď na rozohriate maslo.
2. Mrkvu na masle zalej cca. 1 dl vody, osoľ podľa chuti a potom podus do mäkka.
3. Pridaj múku, mlieko a zmiešaj do hladka.
4. Teraz pridaj aj med, následne priveď prívarok do varu a je to hotové.

Diétny zemiakový prívarok
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov
- 1 stredná cibuľa
- 3 lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžička papriky
- 4 bobkové listy
- 1 ČL majoránky
- 175 g kyslej smotany
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
Postup:
1. Cibuľu nakrájaj nadrobno, a podus ju na oleji do sklovita. Potom pridaj červenú papriku.
2. Zalej asi 1 dl vody, následne hneď pridaj na kocky nakrájané zemiaky. Premiešaj a trochu opraž, potom pridaj toľko vody, aby pokryla zemiaky.
3. Pridaj bobkové listy, majoránku, soľ a korenie.
4. Var 15-20 minút do mäkka.
5. Keď zemiaky zmäknú, vyber 1/4 a pretlač ju poriadne. Táto kaša potom zahustí prívarok.
6. Do pyré pridaj kyslú smotanu, ale môžeš ju ešte rozriediť trochou šťavy z varenia. Vlož späť k zvyšku.
7. Priveď do var. Diétny prívarok je hotový.

Zdroj fotiek: Shutterstock
Chceš chudnúť, ale pri chutnom jedle?
