+421 911 491 121
Nám.SNP 6, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyRECEPT: Fašiangové šišky na 3 rôzne FIT spôsoby

22. februára 2022

Pravdepodobne by sme len ťažko našli na Slovensku niekoho, kto by nepoznal fašiangové šišky. Táto pochúťka je pevnou súčasťou našej tradičnej kuchyne, a jej meno sa síce spája s jedným z našich sviatkov, je frekventovaným chodom po celý rok. Ale asi ťa neprekvapí ani to, že je skutočne kalorická, navyše predstavuje kombináciu 2 zakázaných položiek diétnych jedálničkov: cukrové a vyprážané. Našťastie my máme 3 recepty, vďaka ktorým nebudeš musieť mať pocity viny, ak si na obed dopraješ fašiangové šišky.

FIT chrumkavé fašiangové šišky

Ingrediencie:

  • 60 dkg bielej špaldovej múky
  • 1 ČL morskej alebo inej prírodnej soli
  • 3 dl ryžovej múky
  • 5 dkg droždia
  • 4 lyžice ryžového sirupu
  • čerstvo nastrúhaná kôra 1 bio citróna
  • 50 ml za studena lisovaného slnečnicového oleja + malé množstvo na vyprážanie

Postup:

1. Ryžové mlieko s ryžovým sirupom zohrej tak, aby bolo vlažné. Potom pridaj rozdrobené droždie.

2. Medzitým nasyp do misy múku, potom pridaj soľ a citrónovú kôru.

3. Keď droždie nakysne, môže ísť do múky. Následne cesto mies, kým sa neoddelí od okraju misy (asi 10 minút).

4. Teraz pridaj 50 ml oleja a ešte trochu premiešaj (asi 3 minúty).

5. Cesto nechaj kysnúť pri izbovej teplote približne 1/2 hodiny.

6. Potom cesto natiahni na hrúbku 1 cm, pohárom vykroj šišky. Následne nechaj surové fašiangové šišky ešte pol hodiny odpočívať na doske.

7. Rozohrej olej, a vypraž šišky.

8. Tieto chrumkavé fašiangové šišky servíruj napríklad s domácim lekvárom bez cukru (ideálne).

fašiangové šišky

FIT tvarohové fašiangové šišky

Ingrediencie:

  • 250 g tvarohu
  • 100 g múky z ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 10 g stévie alebo erytritolu
  • 5 g prášku do pečiva
  • olej na vyprážanie
  • džem bez cukru alebo nízkosacharidový puding
  • strúhaná citrónová kôra
  • pár kvapiek rumovej arómy

Postup:

1. Vymiešaj vajcia a tvaroh, potom pridaj sladidlo a prášok do pečiva, a potom poriadne všetko premieša.

2. Až teraz pridaj ovsenú múku.

3. Vytvaruj malé šišky do rovnakého tvaru, a následne ich opraž na oleji.

4. Šišky servíruj s džemom bez cukru alebo nízkosacharridovým pudingom.

fašiangové šišky

FIT bielkovinové fašiangové šišky

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky vanilkového proteínového prášku
  • štvrť lyžičky muškátového orecha
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 polievkové lyžice nízkotučného jogurtu
  • 1 vajce
  • 2 lyžice vody
  • tekutá náhrada cukru podľa chuti
  • kokosový tuk na vyprážanie

Postup:

1. Zmiešaj suché prísady (proteínový prášok, muškátový oriešok, prášok do pečiva a soľ).

2. Zmiešaj teraz aj mokré ingrediencie (vajcia, jogurt, sladidlo a vodu), pridaj to k suchým ingredienciám, následne všetko dobre premiešaj metličkou.

3. V hlbšej panvici nechaj roztopiť kokosový tuk. Zohrej ho, ideálne na nie viac ako cca. 180 stupňov.

4. Jedna šiška bude jedna lyžica cesta, takže takto ich dávkuj do horúceho oleja a vypraž.

Šišky patria k fašiangom ako karnevalové masky a veselé oslavy. S našimi receptami si ich môžete užiť bez výčitiek zo zbytočných kalórií.

Máš chuť na niečo poriadne zdravé?

Zdroj fotiek: Shutterstock