Pravdepodobne by sme len ťažko našli na Slovensku niekoho, kto by nepoznal fašiangové šišky. Táto pochúťka je pevnou súčasťou našej tradičnej kuchyne, a jej meno sa síce spája s jedným z našich sviatkov, je frekventovaným chodom po celý rok. Ale asi ťa neprekvapí ani to, že je skutočne kalorická, navyše predstavuje kombináciu 2 zakázaných položiek diétnych jedálničkov: cukrové a vyprážané. Našťastie my máme 3 recepty, vďaka ktorým nebudeš musieť mať pocity viny, ak si na obed dopraješ fašiangové šišky.
FIT chrumkavé fašiangové šišky
Ingrediencie:
- 60 dkg bielej špaldovej múky
- 1 ČL morskej alebo inej prírodnej soli
- 3 dl ryžovej múky
- 5 dkg droždia
- 4 lyžice ryžového sirupu
- čerstvo nastrúhaná kôra 1 bio citróna
- 50 ml za studena lisovaného slnečnicového oleja + malé množstvo na vyprážanie
Postup:
1. Ryžové mlieko s ryžovým sirupom zohrej tak, aby bolo vlažné. Potom pridaj rozdrobené droždie.
2. Medzitým nasyp do misy múku, potom pridaj soľ a citrónovú kôru.
3. Keď droždie nakysne, môže ísť do múky. Následne cesto mies, kým sa neoddelí od okraju misy (asi 10 minút).
4. Teraz pridaj 50 ml oleja a ešte trochu premiešaj (asi 3 minúty).
5. Cesto nechaj kysnúť pri izbovej teplote približne 1/2 hodiny.
6. Potom cesto natiahni na hrúbku 1 cm, pohárom vykroj šišky. Následne nechaj surové fašiangové šišky ešte pol hodiny odpočívať na doske.
7. Rozohrej olej, a vypraž šišky.
8. Tieto chrumkavé fašiangové šišky servíruj napríklad s domácim lekvárom bez cukru (ideálne).

FIT tvarohové fašiangové šišky
Ingrediencie:
- 250 g tvarohu
- 100 g múky z ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 10 g stévie alebo erytritolu
- 5 g prášku do pečiva
- olej na vyprážanie
- džem bez cukru alebo nízkosacharidový puding
- strúhaná citrónová kôra
- pár kvapiek rumovej arómy
Postup:
1. Vymiešaj vajcia a tvaroh, potom pridaj sladidlo a prášok do pečiva, a potom poriadne všetko premieša.
2. Až teraz pridaj ovsenú múku.
3. Vytvaruj malé šišky do rovnakého tvaru, a následne ich opraž na oleji.
4. Šišky servíruj s džemom bez cukru alebo nízkosacharridovým pudingom.

FIT bielkovinové fašiangové šišky
Ingrediencie:
- 1/2 šálky vanilkového proteínového prášku
- štvrť lyžičky muškátového orecha
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 polievkové lyžice nízkotučného jogurtu
- 1 vajce
- 2 lyžice vody
- tekutá náhrada cukru podľa chuti
- kokosový tuk na vyprážanie
Postup:
1. Zmiešaj suché prísady (proteínový prášok, muškátový oriešok, prášok do pečiva a soľ).
2. Zmiešaj teraz aj mokré ingrediencie (vajcia, jogurt, sladidlo a vodu), pridaj to k suchým ingredienciám, následne všetko dobre premiešaj metličkou.
3. V hlbšej panvici nechaj roztopiť kokosový tuk. Zohrej ho, ideálne na nie viac ako cca. 180 stupňov.
4. Jedna šiška bude jedna lyžica cesta, takže takto ich dávkuj do horúceho oleja a vypraž.
Šišky patria k fašiangom ako karnevalové masky a veselé oslavy. S našimi receptami si ich môžete užiť bez výčitiek zo zbytočných kalórií.
Máš chuť na niečo poriadne zdravé?
Zdroj fotiek: Shutterstock
