Na Vianoce plánuješ prípravu fit menu a hľadáš recept na diétny makovník? Tak potom si na správnom mieste, prinášame ti 3 postupy so zdravými ingredienciami. Všetky sú chutné, takže sa nemusíš obávať ani sklamaných chuťových buniek.
Medový diétny makovník bez cukru
Ingrediencie (4 záviny):
- 65-70 dkg celozrnnej múky
- 2 žĺtky
- 2 PL medu
- 3 dkg droždia
- 2 dl mlieka
- 25 dkg masla
- 0,5-1 dl rumu
Plnka:
- 50 dkg mletého maku
- 2 dl mlieka
- 10 PL med
- nastrúhaná kôra 2 citrónov
- 4 PL hrozienok
- 4 PL rumu
Postup:
- Zohrej mlieko, pridaj 1 lyžičku cukru a rozmrvené droždie. Ohrej za 15 minút a potom prikryté odstav.
- Med zmiešaj s rumom.
- Medzitým rozdrob maslo s múkou a žĺtkom, potom ho zmiešaj s mliečnou zmesou a medovým rumom. Vymies cesto, prikry ho kuchynskou utierkou a nechaj odpočívať, kým pripravíš plnku.
- Hrozienka namoč do rumu. Mlieko zohrej, pridaj mak a potom ostatné suroviny.
- Cesto rozdeľ na 4 časti, rozvaľkaj na obdĺžnik a natri pripravenou makovou plnkou. Okraj obdĺžnika trochu prehni cez plnku a potom opatrne zviň.
- Plech na pečenie trochu vymasti a hneď naňho môžeš položiť záviny.
- Potri ich žĺtkom a nechaj odpočívať aspoň 20 minút. Následne ich natri bielkom. Vďaka takémuto postupu sa povrch cesta krásne rozdrobí.
- Keď bielka na povrchu cesta trochu oschnú, záviny popichaj vidličkou a vlož do rúry predhriatej na 180 °C. Peč 30-35 minút.
- Medový diétny makovník nakrájaj iba vtedy, keď úplne vychladne.
Hľadáš recepty na sladké dni s neškodnými ingredienciami?

Nízkosacharidový diétny makovník a orechvník
Ingrediencie:
- 500 g múky so zníženým obsahom sacharidov
- 25 dkg light masla
- 2 vajíčka + 1 na natretie cesta
- sladidla vyhovujúce 3 PL cukru
- 1 kus čerstvého droždia
- štipka soli
- 1 dl mlieka
- 1 lyžička cukru
Plnka:
- 25 dkg mletých vlašských orechov a 25 dkg mletého maku
- mlieko
- hrozienka
- citrón
- sladidlo
Postup:
Postup prípravy je podobný predchádzajúcemu receptu.
- Mlieko ohrej s droždím, medzitým rozdrob maslo s múkou, 2 žĺtkami, sladidlom a trochou soli.
- Tieto 2 zmesi zmiešaj a vymies cesto.
- Cesto rozdeľ na 4 časti. Prikry ho a nechaj odpočívať, kým pripravíš plnku.
- Hrozienka namoč do trochy teplého mlieka a rumu. Orechy zmiešaj s približne rovnakým množstvom sladidla a potom pridaj hrozienka. Pridaj aj nastrúhanú kôru citróna a pridaj toľko mlieka, aby vznikla netečúca, ale roztierateľná hmota.
- Pláty cesta rozvaľkaj a natri ich plnkami. Okraj obdĺžnika trochu prehni cez plnku a potom opatrne zroluj.
- Do vymasteného plechu poukladaj záviny tesne vedľa seba a potri ich žĺtkom. Nechaj odpočívať aspoň 20 minút a následne ich natri bielkom.
- Keď bielka na povrchu cesta trochu oschnú, záviny popichaj vidličkou a vlož do rúry predhriatej na 180 °C. Peč 30-35 minút.

Paleo makovník
Ingrediencie (na výrobu 1 závinu):
- 20 dkg mandľovej múky
- 30 g paleo cukru
- 1 vajce + 1 na potretie závinu
- 90 g kokosového tuku
- štipka sódy bikarbóny
Plnka:
- 150 g mletého maku
- 7 dkg hrozienok
- 1 malé nastrúhané jablko
- 1 citrónová kôra
- 3 PL medu
Postup:
- Suroviny plnky daj do hrnca a zohrievaj za stáleho miešania, aby chute boli intenzívnejšie. Netreba variť, ide len o to, aby jablko poriadne pustilo šťavu. Nechaj túto zmes vychladnúť, pokojne aj na jednu celú noc.
- Mandľovú múku, paleo cukor a vajcia nechaj pred prípravou vychladnúť. V prípade kokosového tuku je dobré, ak jeho textúra nie je ani príliš tvrdá, ani príliš tekutá.
- Suroviny na cesto najskôr vypracuj vidličkou, potom keď sa cesto začne drobiť, všetko premies ručne. Daj si pozor na to, aby sa cesto nezohrialo, keď ho vymiesiš, odlož do chladničky.
- Cesto vyvaľkaj, potri plnkou, okraje trochu prehni a potom jemne zroluj. Potri žĺtkom, potom keď zaschne, potri aj bielkom.
- Diétny diétny makovník daj do rúry predhriatej na 180 °C. Peč cca. 30 minút a nakrájaj iba vtedy, keď úplne vychladne.

Zdroj fotiek: Shutterstock
