+421 911 491 121
Sliačska 1/D, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyExistuje diétny makovník? Jasné, tu sú 3 recepty

20. decembra 2021

Na Vianoce plánuješ prípravu fit menu a hľadáš recept na diétny makovník? Tak potom si na správnom mieste, prinášame ti 3 postupy so zdravými ingredienciami. Všetky sú chutné, takže sa nemusíš obávať ani sklamaných chuťových buniek.

Medový diétny makovník bez cukru

Ingrediencie (4 záviny):

  • 65-70 dkg celozrnnej múky
  • 2 žĺtky
  • 2 PL medu
  • 3 dkg droždia
  • 2 dl mlieka
  • 25 dkg masla
  • 0,5-1 dl rumu

Plnka:

  • 50 dkg mletého maku
  • 2 dl mlieka
  • 10 PL med
  • nastrúhaná kôra 2 citrónov
  • 4 PL hrozienok
  • 4 PL rumu

Postup:

  1. Zohrej mlieko, pridaj 1 lyžičku cukru a rozmrvené droždie. Ohrej za 15 minút a potom prikryté odstav.
  2. Med zmiešaj s rumom.
  3. Medzitým rozdrob maslo s múkou a žĺtkom, potom ho zmiešaj s mliečnou zmesou a medovým rumom. Vymies cesto, prikry ho kuchynskou utierkou a nechaj odpočívať, kým pripravíš plnku.
  4. Hrozienka namoč do rumu. Mlieko zohrej, pridaj mak a potom ostatné suroviny.
  5. Cesto rozdeľ na 4 časti, rozvaľkaj na obdĺžnik a natri pripravenou makovou plnkou. Okraj obdĺžnika trochu prehni cez plnku a potom opatrne zviň.
  6. Plech na pečenie trochu vymasti a hneď naňho môžeš položiť záviny.
  7. Potri ich žĺtkom a nechaj odpočívať aspoň 20 minút. Následne ich natri bielkom. Vďaka takémuto postupu sa povrch cesta krásne rozdrobí.
  8. Keď bielka na povrchu cesta trochu oschnú, záviny popichaj vidličkou a vlož do rúry predhriatej na 180 °C. Peč 30-35 minút.
  9. Medový diétny makovník nakrájaj iba vtedy, keď úplne vychladne.

Hľadáš recepty na sladké dni s neškodnými ingredienciami?

dietny makovnik

Nízkosacharidový diétny makovník a orechvník

Ingrediencie:

  • 500 g múky so zníženým obsahom sacharidov
  • 25 dkg light masla
  • 2 vajíčka + 1 na natretie cesta
  • sladidla vyhovujúce 3 PL cukru
  • 1 kus čerstvého droždia
  • štipka soli
  • 1 dl mlieka
  • 1 lyžička cukru

Plnka:

  • 25 dkg mletých vlašských orechov a 25 dkg mletého maku
  • mlieko
  • hrozienka
  • citrón
  • sladidlo

Postup:

Postup prípravy je podobný predchádzajúcemu receptu.

  1. Mlieko ohrej s droždím, medzitým rozdrob maslo s múkou, 2 žĺtkami, sladidlom a trochou soli.
  2. Tieto 2 zmesi zmiešaj a vymies cesto.
  3. Cesto rozdeľ na 4 časti. Prikry ho a nechaj odpočívať, kým pripravíš plnku.
  4. Hrozienka namoč do trochy teplého mlieka a rumu. Orechy zmiešaj s približne rovnakým množstvom sladidla a potom pridaj hrozienka. Pridaj aj nastrúhanú kôru citróna a pridaj toľko mlieka, aby vznikla netečúca, ale roztierateľná hmota.
  5. Pláty cesta rozvaľkaj a natri ich plnkami. Okraj obdĺžnika trochu prehni cez plnku a potom opatrne zroluj.
  6. Do vymasteného plechu poukladaj záviny tesne vedľa seba a potri ich žĺtkom. Nechaj odpočívať aspoň 20 minút a následne ich natri bielkom.
  7. Keď bielka na povrchu cesta trochu oschnú, záviny popichaj vidličkou a vlož do rúry predhriatej na 180 °C. Peč 30-35 minút.
dietny makovnik

Paleo makovník

Ingrediencie (na výrobu 1 závinu):

  • 20 dkg mandľovej múky
  • 30 g paleo cukru
  • 1 vajce + 1 na potretie závinu
  • 90 g kokosového tuku
  • štipka sódy bikarbóny

Plnka:

  • 150 g mletého maku
  • 7 dkg hrozienok
  • 1 malé nastrúhané jablko
  • 1 citrónová kôra
  • 3 PL medu

Postup:

  1. Suroviny plnky daj do hrnca a zohrievaj za stáleho miešania, aby chute boli intenzívnejšie. Netreba variť, ide len o to, aby jablko poriadne pustilo šťavu. Nechaj túto zmes vychladnúť, pokojne aj na jednu celú noc.
  2. Mandľovú múku, paleo cukor a vajcia nechaj pred prípravou vychladnúť. V prípade kokosového tuku je dobré, ak jeho textúra nie je ani príliš tvrdá, ani príliš tekutá.
  3. Suroviny na cesto najskôr vypracuj vidličkou, potom keď sa cesto začne drobiť, všetko premies ručne. Daj si pozor na to, aby sa cesto nezohrialo, keď ho vymiesiš, odlož do chladničky.
  4. Cesto vyvaľkaj, potri plnkou, okraje trochu prehni a potom jemne zroluj. Potri žĺtkom, potom keď zaschne, potri aj bielkom.
  5. Diétny diétny makovník daj do rúry predhriatej na 180 °C. Peč cca. 30 minút a nakrájaj iba vtedy, keď úplne vychladne.

Zdroj fotiek: Shutterstock