Pikantná polievka je horúci pojem – milovaný alebo nenávidený. Nie každému piští srdce po štiplavých jedlách, no a iní by si zas mohli dať chilli aj k palacinkám. Ak neľúbiš pálivé, tieto polievky radšej ani neskúšaj 🙂 Ak si odvážna(y), poď s nami do toho, neoľutuješ! Máme pre teba 3 recepty na pikantnú polievku, ktorá vyženie všetky choroby a poteší prázdny žalúdok.

Aké ma pikantné jedlo benefity pre naše telo?
- štipľavé jedlo, čiže aj pikantná polievka, pomáha udržať nižší “zlý” cholesterol, a teda aj zdravšie srdce
- dokáže naštartovať náš metabolizmus a pomôcť pri chudnutí
- pikantné pomáha bojovať proti istým zápalom v čreve a uľaviť od bolesti
- podľa harvardskej štúdie predlžuje pravidelné jedenie takéhoto jedla život až o 14 percent
- kapsaicín, alkoid spôsobujúci pálivú chuť papriky, ničí rakovinové bunky
- korenia ako rasca či kurkuma sú prírodnými antioxidantmi
Pikantná mrkvovo-šošovicová pikantná polievka
Ingrediencie na polievku:
- 2 polievkové lyžice rasce
- štipka chilli vločiek
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 600 gramov mrkvy, nastrúhanej
- 140 gramov červenej šošovice
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody (v tom prípade dochutiť soľou a korením)
- 125 ml mlieka
- biely jogurt
Postup receptu:
1. Na veľkej panvici opraž nasucho rascu a chilli vločky, až pokiaľ neucítiš ich arómu (asi minúta)
2. Asi polovicu z nich lyžicou odober nabok.
3. Pridaj olivový olej, mrkvu, šošovicu, horúci vývar (alebo vodu) a mlieko. Nechaj zovrieť.
4. Povar asi 15 minút, až pokým šošovica napuchne a zmäkkne.
5. Pomixuj polievku mixérom do hladka.
6. Osoľ a okoreň podľa chuti, pridaj trošku bieleho jogurtu.

Pikantná polievka z čiernej fazule a kuracieho mäsa
Ingrediencie na polievku:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 veľké strúčiky cesnaku, prelisované
- za hrsť koriandra, nakrájaného na malé kúsky
- kôra z citróna
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 čajová lyžička chilli vločiek
- 400 g krájaných paradajok
- 400 g konzerva čiernych fazulí, prepláchnuté a odkvapkané
- 600 ml kuracieho vývaru (alebo ochutenej vody)
- 175 g kelu, bez hrubých stoniek
- 250 g kuracích pŕs, uvarených na panvici
- 50 g syru feta
- podávať môžeš aj s tortilami

Vyskúšaj aj tento výborný recept na LOSOSA SO SMOTANOU, ŠPENÁTOM A SUŠENÝMI RAJČINAMI
Postup receptu:
- Zohrej olej na veľkej panvici, pridaj cesnak, koriander a citrónovú kôru. Asi 2 minúty praž.
- Pridaj rascu, chilli vločky, praž ďalšiu minútu, potom pridaj paradajky, fazuľu a vývar. Priveď do varu, potom rozpuč fazuľu o spodok panvice s pučidlom na zemiaky.
- Pridaj do polievky kel, povar 5 minút až kým zmäkne, pridaj nakrájané kura a nechaj ho prehriať.
- Až teraz pridaj soľ, korenie a šťavu z citróna podľa chuti.
- Podávaj s fetou a listami z koriandra. Prípadne môžeš pridať aj kukuricu z konzervy, každopádne pikantná polievka z čiernej fazule a kuracieho mäsa je hotová.
Cícerová pikantná polievka
Ingrediencie na polievku:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
- 1 chilli paprička
- 1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru
- 200 g opraženej červenej papriky zaváranej
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 800 g krájaných paradajok z konzervy
- 400 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1/4 čajová lyžička škorice
- 400 g konzerva cíceru, prepláchnutého a odkvapkaného
- 1 polievková lyžica medu
- 50 g kus-kusu
Postup receptu:
- Zohrej olej vo veľkej panvici. Pridaj cibuľu, cesnak, prikry a povar 5 minút za občasného miešania.
- Pridaj chilli, zázvor, rascu, škoricu a var minútu.
- Teraz pridaj papriku, paradajky a vývar, a teraz priveď do varu, zníž teplotu, zakry a var 10 minút.
- Rozmixuj polievku s tyčovým mixérom do hladka. Potom vráť na panvicu a ak chceš, pridaj vodu.
- Pridaj cícer, med, soľ a korenie podľa chuti.
- Ak budeš polievku hneď podávať, pridaj kus-kus a povar 5 minút. Pridaj ho vždy tesne pred prihiatím polievky.

DOBRÚ CHUŤ!
