Bylinkový falafel je skvelou večerou nielen pre vegetariánov. Podávať ho môžeš len tak samotný s dipom alebo napríklad aj s arabským chlebom či kuskusom. Ak nie si fanúšik pikantného jedla, dip si môžeš pripraviť aj bez japaleno papričky. Prípadne si narýchlo zmiešaj biely jogurt s troškou citrónu a cesnaku. Poďme na to.
Ingrediencie na bylinkový falafel:
- 1 hrnček pistácií
- pol hrnčeka mätových lístkov
- pol hrnčeka kôpru, koriandra a petržlenu
- 2 hrnčeky cíceru z konzervy
- 1 polievková lyžica múky
- polovica malej cibule, najkrájanej na kúsky
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry
- 1 čajová lyžica soli
- 2 strúčiky cesnaku
- polovica čajovej lyžice drveného koriandra
- polovica čajovej lyžice drvenej rasce
- 1 čajová lyžica prášku do pečiva
Ingrediencie na tahini dip:
- pol hrnčeka tahini pasty
- 1 čajová lyžica javorového sirupu alebo medu
- pol hrnčeka mätových lístkov
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 jalapeno paprička
- 1/2 čajovej lyžice soli
- 3 čajové lyžice vody

Postup receptu:
- Predhrej rúru na 220 stupňov a vysteľ plech papierom na pečenie.
- Do kuchynského robota alebo výkonného mixéra daj pistácie, mätu, koriander, kôpor, petržlen a posekaj nadrobno.
- Pridaj zvyšné ingrediencie a mixuj pokiaľ nie sú nahrubo pomleté.
- Pomocou rúk vyrob zo zmesy guličky a ulož ich na plech.
- Peč pokiaľ nie sú naspodku svetlohnedé – asi 15-18 minút.
- Zatiaľ si z ingrediencií priprav dip – pridaj ich okrem vody do mixéra a mixuj za postupného pridávania vody, pokiaľ nie je hmota hladká.
Vedel(a) si, že falafel…
- je častým pokrmom napríklad v Sýrii, Libanone, Jordánsku či Izraeli? Jeho pôvod je však kontroverznou záležitosťou. Pravdepodobne pochádza z Egypta, ovplyvnený je však aj indickou kuchyňou.
- v Egypte sa pripravuje najmä z tzv. fava fazule
- cícer, ktorý tento bylinkový falafel obsahuje, je veľmi bohatý na bielkoviny. Aj preto je skvelým doplnkom pri pravidelnom pohybe.
- najväčšia porcia falafelu vážila 5 173 kíl. Pripravil ho šéfkuchár Ramzi Choueiri s miestnymi študentami v Libanone v roku 2010.