+421 911 491 121
Nám.SNP 6, Bratislava
Po-Pia 9:00 - 17:00

ČlánkyRecept na zeleninové ratatouille ako z filmu

19. júla 2021

Nám osobne zeleninové ratatouille evokuje potkana s kulinárskym nadaním a bielou čapicou zo známeho francúzskeho animovaného filmu. Preto sme ho vždy chceli vyskúšať a tento recept sa nám naozaj pozdával. Dá sa s ním krásne vyhrať a je omnoho jednoduchšie, ako si si zrejme predstavoval(a)!

Ingrediencie:

Zelenina:

  • baklažán (1 veľký ks)
  • cuketa (1 veľký ks)
  • žltá tekvica (1 veľký ks)
  • zemiak (1 veľký ks)
  • sladký zemiak (1 veľký ks)

Paradajková omáčka:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • polovica bielej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/4 pohára červeného vína
  • 700 ml paradajok z konzervy
  • 450 ml paradajkového pretlaku
  • polovica polievkovej lyžice javorového sirupu
  • 1/8 čaj. lyžičky kajenského korenia

Béchamelová omáčka:

  • 3 polievkové lyžice slaného masla
  • 1/4 hrnčeka univerzálnej múky (alebo akú máte po ruke)
  • polovica hrnčeka mlieka
  • 1/4 čaj. lyžičky soli
  • 1/4 čaj. lyžičky mletého korenia

Na posypanie 1/4 hrnčeka kozieho syra a 1/4 hrnčeka čerstvej bazalky.

zeleninové ratatouille

Postup:

  1. Priprav si zeleninu pomocou strúhadla. Opatrne postrúhaj baklažán, cuketu, tekvicu a zemiaky na asi 1,5 cm hrubé plátky. Všetky by mali mať rovnakú veľkosť. Odlož si ich nabok.
  2. Priprav si paradajkovú omáčku, na panvici ohrej olej, pridaj cibuľu nakrájanú na malé kúsky a opraž ju. Pridaj cesnak a opäť opraž.
  3. Potri hrniec vínom, daj doň cesnak a cibuľu z panvice a pridaj všetky ostatné suroviny na paradajkovú omáčku do hrnca.
  4. Nechaj omáčku prevrieť, odkry hrniec, stíš sporák a nechaj ju jemne povariť asi 15 minút. Potom odlož zo sporáka.
  5. Priprav si bešamelovú omáčku. Predhrej panvicu, pridaj maslo, keď je roztopené, pridaj múku a zamiešaj. Zníž teplotu, pridaj pomaly mlieko a opäť premiešaj, pokiaľ zmes nestuhne. Odstráň zo sporáka, pridaj soľ, korenie, pomiešaj a nechaj naboku.
  6. Predhrej rúru na 190 stupňov.
  7. Potri zapekaciu misu olejom, pridaj 1,5 hrnčeka paradajkovej omáčky na spodok a rozotri ju po celom povrchu. Pridaj 1/4 hrnčeka bešamelovej omáčky a urob to isté.
  8. Poukladaj zeleninu na omáčku. Jednotlivé kúsky zeleniny by mali smerovať hranami dole a hore, striedaj ich podľa farieb.
  9. Nalej zvyšné omáčky rovnomerne navrch.
  10. Vlož do rúry a nechaj piecť asi 60-75 minút.
  11. Vyber ratatouille z rúry a ozdob syrom a bazalkou.

DOBRÚ CHUŤ!

Chutilo ti zeleninové ratatouille? Vyskúšaj tiež toto perfektné rizoto z quinoa s čiernou fazuľkou.

Zdroj fotiek: Shutterstock

0
    0
    Váš košík
    Váš košík je prázdny